Simona Halep a făcut pasul în optimile de la Australian Open 2022 după un meci dominat cu autoritate împotriva jucătoarei Danka Kovinic (98 WTA), cea care a trimis-o acasă pe Emma Răducanu. După 65 de minute, Halep s-a impus în două seturi, scor 6-2, 6-1, iar pentru un loc în sferturi se va duela cu Alize Cornet.

Simona HalepFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aici poți urmări un rezumat al partidei dintre Simona Halep și Danka Kovinic.

De știut:

  • Simona va primi pentru calificarea în optimi un cec în valoare de 328.000 de dolari și 240 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • În optimi, Halep va da peste Alize Cornet (61 WTA). Franțuzoaica conduce cu 3-1 în meciurile directe cu Simona.
  • Halep a fost finalistă la Australian Open în 2018 (învinsă de Caroline Wozniacki), iar la ediția de anul trecut a fost eliminată de Serena Williams în sferturi.

Prima reacție a Simonei Halep după calificarea în optimile de la Australian Open

Simona Halep vs Alize Cornet 1-3

2015, Madrid: 7-6(6), 6-3 pentru Cornet

2014, Dubai: 6-1, 1-1 abandon Halep

2013, Sofia: 6-4, 6-4 pentru Halep

2011, Monterrey: 7-5, 6-1 pentru Cornet

Desfășurarea partidei Simona Halep - Danka Kovinic 6-2, 6-1 din turul trei de la Australian Open

6:1 Halep pierde un punct și își reproșează execuția (se ceartă). Revine însă cu un backhand superb în cross lung, lovitura este aplaudată și de Kovinic. Retur câștigător, Halep este la două puncte distanță de victorie. Danka este ajutată de primul serviciu pentru a ieși momentant din încurcătură. Prima minge de meci: forehand câștigător al Simonei. După o oră și 5 minute, Halep fructifică mingea de meci și se impune, scor 6-2, 6-1. Simona este în optimi la Australian Open.

5:1 Simona este în total control: are încredere, servește și un as, câștigă gameul la zero. Este la un game distanță de calificarea în optimile de la Australian Open.

După 56 de minute, Simona conduce cu 6-2, 4-1.

4:1 Simona continuă să pună presiune mare de la retur: lovește mingea din urcare, iar Danka nu are timp de reacție. Kovinic găsește puterea să revină de la 0-30. S-a apărat inclusiv cu mingi înalte. O serie de erori de ambele părți, iar gameul intră-n prelungiri. Danka încearcă să atace pe partea mai înaltă a fileului, dar mingea rămâne în plasă. Halep ratează mingea de break: a trimis prea lung cu forehandul. Gameul se prelungește, este unul foarte important, iar acest lucru îl conștientizează și Danka. Halep trimite lung, aproape linia de fund, iar Kovinic nu mai are un răspund pe măsură. Din păcate, Simona ratează și a doua minge de break (a fost ușor pasivă într-un raliu intens).

Nici a treia oară nu a fost cu noroc: Danka nu renunță și salvează încă o oportunitate de break (forehand splendid în lungul liniei). Un game maraton îi revine până la urmă Simonei: ea s-a desprins la 4-1 (dublu break).

3:1 Simona joacă un pic mai scurt, iar Danka nu ezită și face pasul în teren. Kovinic pune totul pe arma atacului. Este un game modest făcut de Halep: este pasată după ce a venit neinspirat la plasă. Jucătoarea din Muntenegru are o minge de break. A lobat-o minunat pe Halep. Simona trimite pe corpul adversarei, iar Danka nu are timp să-și facă mișcarea pentru a returna în teren. Până la urmă, Simona iese cu bine dintr-un game nu tocmai fantastic. Ea conduce acum cu 3-1 în setul al doilea. Toni Iuruc are mari emoții în tribună, mai mari decât Simona pe teren...

2:1 Simona are răbdare de pe linia de fund, iar cea care încearcă o schimbare de direcție este Danka: trimite pe culoarul de dublu. Apar unele nesincronizări de la retur: Simona caută parcă prea mult liniile. Kovinic face o dublă greșeală: prima a ei din acest meci, iar antrenorul sportivei din Muntenegru nu pare foarte încântat de ceea ce vede. Între timp, eleva sa trimite minunat pe contre-pied: defensiva Simonei nu a mai avut răspuns. Kovinic apare pe tabelă în setul al doilea, este 2-1 pentru Halep.

2:0 Simona găsește inspirat o dreaptă inside-in pe contre-pied, îi iese bine jocul în aceste momente. În plus, Danka comite erori destul de mari. O copiază și Simona: eroare de pe mediană. Nu a fost deloc un game ușor, dar până la urmă Simona a găsit modalitatea de a se impune cu toate că primul serviciu nu prea a ajutat-o (a bifat însă un as la 40-30)...

1:0 Setul al doilea a început cu Danka la serviciu. Backhand superb al Simonei în lungul liniei, pare să se simtă foarte bine în aceste momente jucătoarea noastră. De cealaltă parte, Danka pare ușor blocată în fața jocului de regularitate al Simonei. Sunt trei mingi de break. Break la zero reușit de Halep, ea a preluat inițiativa și în al doilea set.

A fost un set controlat fără mari bătăi de cap de către Simona: agresivă de la retur, constantă de pe baseline. Danka a încercat să domine raliurile, dar nu a avut până acum armele necesare pentru acest lucru.

6:2 Danka zâmbește după ce a câștigat un raliu din apropierea fileului. Kovinic a lovit din ce în ce mai tare, tot mai aproape de baseline până când a trimis în aut. Defensiva Simonei a făcut-o să forțeze și să rateze. O eroare neforțată din partea Simonei (15-30). Halep intră în teren și câștigă punctul cu o dreapta inside-out. Dublă greșeală, iar Simona poate fi auzită cum comentează la adresa serviciului său. Halep salvează mingea de break, iar apoi închide setul cu mare siguranță: 6-2 după 29 de minute.

Au trecut 22 de minute, iar Simona este la un singur game distanță de câștigarea primului set.

5:2 Aproape de baseline, Simona domină tot mai mult schimburile: dreapta este inspirată. Este clară intenția sportivei noastre: să lovească mingea din urcare și să domine raliurile. Sunt trei mingi de dublu break pentru Halep (0-40). Da, break alb reușit de Halep, ea conduce acum cu 5-2. Au fost câteva lovituri spectaculoase reușite de Simona în acest game controlat cu autoritate.

4:2 Pe o imagine este arătat Toni Iuruc, soțul Simonei, iar comentatorii americani vorbesc despre faptul că este om de afaceri. Revenind pe teren, Simona găsește superb o dreaptă în cross pe contre-pied. Apoi un forehand minunat în lungul liniei, iar apoi strigă "Da!" și strânge pumnul. Halep închide gameul cu un as.

3:2 Venită spre fileu, Simona închide punctul cu o dreaptă în cross scurt. O serie de erori de ambele părți. Halep câștigă cel mai intens raliu de până acum: reverul a făcut diferența. Sunt încă două mingi de break (15-40). Serviciul nu pare o armă pentru cele două în acest start de meci. Încă un break al jucătoarei noastre, ea conduce acum cu 3-2 în primul set.

2:2 Danka are o dreaptă aspră, deschide bine terenul și profită de o minge mai scurtă a Simonei. Pe un backhand din săritură Simona nu găsește terenul, ceva presiune (0-30). Trei mingi de rebreak: multe erori ale Simonei. Greșeală cu reverul de pe mediană, Halep își cedează serviciul imediat.

2:1 Simona se deplasează foarte bine din defensivă, dar de pe culoarul de dublu nu mai poate returna o minge. Danka variază foarte bine, încearcă să o trimită dintr-o parte în alta pe Halep. Simona găsește foarte bine un backhand în cross scurt: ce execuție! Retur direct câștigător: sunt două mingi de break pentru sportiva noastră. Halep a preluat controlul în raliu, iar breakul a venit firesc.

1:1 Kovinic pune presiune de la retur, dar nu are neapărat și precizie. Stă aproape de linia de fund și vrea să preia controlul în schimburi. Simona servește bine, cu mult kick, iar acest lucru o incomodează pe adversară. Halep restabilește egalitatea.

0:1 Partida a început cu Danka la serviciu. După două servicii foarte bune ale sportivei din Muntenegru vine un prim raliu de pe baseline câștigat de Simona. Game solid făcut de Danka: multă încredere de la lansare.

Încălzirea s-a încheiat, va începe în curând partida de pe John Cain Arena.

Dacă o va învinge pe Kovinic, pentru Simona Halep va urma o partidă contra învingătoarei dintre Alize Cornet (61 WTA) și Tamara Zidansek (favorită 29). Disputa este în direct pe Eurosport 1 în aceste momente.

Meciul Simonei cu Danka are loc în sesiunea de zi de pe "John Cain Arena".

Cine este Danka Kovinic

Danka are 27 de ani, fiind născută pe 18 noiembrie 1994. Are 1.69 metri și este o jucătoare de mâna dreaptă. A câștigat în total din tenis $2,199,614, iar cel mai bun loc ocupat în carieră a fost 46 (pe 22 februarie 2016).

Este antrenată de Nemanja Plavsic și a ajuns în trei finale în carieră: Charleston (2021), Istanbul (2016) și Tianjin (2015). Este de asemenea și o jucătoare de dublu, ea câștigând un turneu: Bad Gastein (2015, alături de Stephanie Vogt) și ajungând în finală la București (2018, alături de Zanevska), Auckland (2016, alături de Barbora Strycova) și Istanbul (2016, alături de Xenia Knoll).

Simona și Danka s-au întâlnit o singură dată, în 2016, la București, iar Halep a avut câștig de cauză, scor 6-4, 6-2 (sferturi).