Comisarul interimar de la frontiera australiană examinează o problemă la declarația de călătorie a lui Novak Djokovic, cel care trebuie să intre în țară pentru participarea la Australian Open. Sârbul a primit o scutire medicală pentru a participa la primul Grand Slam al anului, el nefiind vaccinat anti-Covid.

Novak DjokovicFoto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Informaţia vine în momentul în care ministrul federal al Afacerilor Interne, Karen Andrews, a declarat că, deşi guvernul statului Victoria şi Tennis Australia ar putea permite unui jucător nevaccinat să concureze la Australian Open, guvernul federal va aplica condiţiile valabile la graniţa australiană.

"Orice persoană care doreşte să intre în Australia trebuie să respecte cerinţele noastre stricte de trecere a frontierei.

În timp ce guvernul statului Victoria şi Tennis Australia pot permite unui jucător nevaccinat să concureze la Australian Open, guvernul Commonwealth este cel care va aplica cerinţele noastre la graniţa australiană.

Din 15 decembrie 2021, deţinătorii de vize complet vaccinaţi eligibili pot călători în Australia fără a fi nevoie să solicite o scutire de călătorie şi să intre în statele şi teritoriile eligibile fără carantină.

Dacă o persoană care soseşte nu este vaccinată, trebuie să furnizeze o dovadă acceptabilă că nu poate fi vaccinată din motive medicale pentru a putea avea acces la aceleaşi condiţii de călătorie precum persoanele complet vaccinate.

Forţa de frontieră australiană va continua să se asigure că persoanele care ajung la graniţa noastră respectă cerinţele noastre stricte de trecere a frontierei. Nicio persoană care concurează la Australian Open nu va primi un tratament special.

Cerinţele de carantină pentru sosirile internaţionale în Victoria, inclusiv pentru persoanele nevaccinate, sunt de competenţa guvernului statului Victoria", a spus Karen Andrews, într-un comunicat, în care nu l-a numit pe Djokovic.

După publicarea comunicatului, prim-ministrul australian Scott Morrison a afirmat că Djokovic va trebui să "furnizeze dovada acceptabilă" că nu poate fi vaccinat din motive medicale, conform News.ro.

"Aşteptăm prezentarea lui şi ce dovezi ne oferă pentru a susţine acest lucru. Dacă aceste dovezi sunt insuficiente, atunci el nu va fi tratat diferit faţă de alţii şi va fi urcat în următorul avion spre casă", a spus Scott Morrison.

Novak Djkovic a anunțat, marți, printr-o postare pe Instagram că se îndreaptă spre Australia, acolo unde va evolua la primul Grand Slam al anului cu o scutire medicală de la vaccinul împotriva Covid-19.

Jurnaliștii de la Marca consideră că sârbul nu se încadrează la vreo excepție de la vaccinarea anti-Covid. Cu toate acestea, Tennis Australia și oficialii statului australian Victoria sunt de altă părere.

Australian Open 2022 va avea loc în perioada 17-30 ianuarie la Melbourne Park. Campionii en-titre sunt Naomi Osaka și Novak Djokovic.