Simona Halep a dominat de-o manieră categorică partida cu Marta Kostyuk, sportiva noastră cedând un singur game (6-0, 6-1) la capătul unui meci care a durat 62 de minute. Halep s-a calificat en fanfare în prima finală de turneu WTA din 2021: va lupta pentru trofeu cu una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului - Anett Kontaveit (campioană săptămâna trecută la Moscova).

Simona HalepFoto: Melinda Nagy / Shutterstock Editorial / Profimedia

De știut:

  • Este prima finală din acest sezon pentru Simona Halep. 2021 a fost un an în care sportiva noastră a absentat luni întregi din circuitul mondial din cauza unei accidentări.
  • De-a lungul timpului, Simona Halep și Anett Kontaveit s-au întâlnit de trei ori, iar de fiecare dată s-a impus jucătoarea noastră. Miami 2017 (6-3, 6-0), Roma 2017 (6-2, 6-4) și Australian Open 2020 (6-1, 6-1).
  • Pentru calificarea în finală, Simona va primi 16.398 de dolari şi 180 de puncte WTA. Câştigătoarea Transylvania Open va încasa 29.200 de dolari şi 280 de puncte WTA.
  • Finala dintre Simona Halep și Anett Kontaveit (se vor duela primele două favorite) va avea loc duminică, de la ora 17:30, urmând să fie LiveText pe HotNews.ro.

Ultimul punct al partidei:

Simona Halep, 22 de titluri în carieră

În vârstă de 30 de ani, Simona Halep a câștigat până acum în carieră 22 de titluri, două dintre acestea fiind de Grand Slam.

2020 - Roma (Premier 5), Praga (WTA International), Dubai (Premier)

2019 - Wimbledon (Grand Slam)

2018 - Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA)

2017 - Madrid (Premier Mandatory)

2016 - Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory),

2015 - Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory),

2014 - Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA)

2013 - Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul "mic" al campioanelor)

Simona Halep - Marta Kostyuk 6-0, 6-1, în semifinale la Transylvania Open

6:1 De pe culoarul de dublu, Simona nu găsește terenul cu dreapta. Marta servește ceva mai bine și se distanțează la 40-15. Ratează apoi un slice de forehand și comentează iar. A fost destul de nervoasă astăzi jucătoarea din Ucraina. Bine, și Simona a contribuit din plin la această stare a adversarei. Minge meci după ce un forehand rămâne în plasă. După un serviciu bun și o dreaptă inversă, Kostyuk anulează mingea de meci. Simona nu renunță la acest game: vine la fileu și atacă decisiv cu un backhand în cross lung: este a doua minge de meci. Este anulată șansa de meci cu un as. Marta conduce un raliu și îl închide cu o dreaptă perfectă. Din păcate pentru ea, vine încă o dublă. Apoi încă un as. Ce alternanță... Avem cel mai lung game al partidei. Reverul Simonei aduce încă o minge de meci.

Din defensivă, Marta trimite direct câștigător cu forehandul în cross lung: super execuție cu care salvează mingea de meci.

Apare și a patra minge de meci, după un retur blocat al Simonei. Marta nu mai poate face nimic, meciul se încheie. Halep a cedat un singur game (6-0, 6-1) și o va întâlni pe Anett Kontaveit în finala de duminică.

5:1 Simona face pasul spre fileu și închide punctul cu un voleu drive de forehand. Vine apoi un serviciu minunat, iar Marta vorbește de una singură. Se face 40-0 în doar câteva zeci de secunde. Ratează și Halep o minge: a încercat să trimită în lungul de linie cu dreapta. Da, se face între timp 5-1: un singur game distanță de calificarea în finala de la Transylvania Open.

4:1 Simona simte foarte bine mingea, deplasarea este la cote înalte, iar adversara se încurajează după un forehand câștigător (30-30). Minge de dublu break, Marta nu a făcut față într-un raliu în care a fost plimbată dintr-o parte în alta. Încă o dată Kostyuk este departe de minge, iar dreapta inversă rămâne în plasă: este 4-1 pentru Halep, iar finala pare tot mai aproape pentru jucătoarea noastră.

3:1 Serviciu la teu minunat al Simonei (15-0). Departe de minge, Marta trimite mult în aut cu o dreaptă inversă. Nu sunt multe de făcut pentru Kostyuk dacă Simona menține nivelul acesta atât de ridicat. Este 3-1 pentru Halep.

2:1 Simona deschide foarte bine tereul cu backhandul, Marta este obligată să returneze dintr-o poziție dificilă, iar mingea rămâne în plasă. Vine apoi o dublă greșeală a Martei (15-30). Încă o eroare - de această dată cu dreapta inside-out: sunt două mingi de break pentru Halep. Simona ajunge și la un smash al adversarei, dar nu mai poate ajusta execuția, iar mingea se duce în aut. Retur direct câștigător, iar Simona face breakul și în setul al doilea.

1:1 Simona rămâne la un nivel foarte ridicat, iar Marta începe să comenteze tot mai mult. Pe undeva, jucătoarea din Ucraina este de înțeles: nu a jucat neapărat rău, dar cu toate acestea nu a avut prea multe șanse până acum. Halep a servit foarte precis până la acest punct al meciului. Se restabilește egalitatea: 1-1.

0:1 Setul al doilea începe cu Marta la serviciu. Jucătoarea din Ucraina a luat și o pauză de vestiar în pauza dintre seturi. Kostyuk se încurajează, servește mai bine și câștigă primul game din acest meci. Se vor schimba mingile.

6:0 Partida curge într-o singură direcție: ritm incredibil menținut de Simona. Sunt trei mingi de set (40-0). Da, manșa se încheie destul de rapid, după 28 de minute: 6-0 pentru Halep, nu sunt foarte multe de adăugat...

5:0 Deși a servit foarte bine la teu, Marta a trimis apoi cu reverul în fileu. Este posibil să simtă unele dureri la coapsa bandajată. Vine și o dublă greșeală. Plimbată dintr-o parte în alta, Kostyuk mai ratează minge. Între timp, Simona nu slăbește ritmul, iar tabela se modifică încă o dată în dreptul ei: este deja 5-0, iar Halep va servi pentru un "bagel".

4:0 Partida a fost reluată cu Simona la serviciu. Halep nu slăbește ritmul, în timp ce Marta dă din cap dezaprobator. De pe o poziție joasă (ne aduce aminte de Agnieszka Radwanska), Simona trimite în fileu. Nu sunt însă emoții, Halep își câștigă serviciul și se desprinde la 4-0.

Time out medical solicitat de Marta Kostyuk: sunt ceva probleme la coapsă (un bandaj a fost pus pe coapsa dreaptă)

3:0 Simona este agresivă la retur: nu are momente de îndoială, atacă bine, găsește colțurile terenului. Marta revine în game grație primului serviciu: trimite violent jucătoarea din Ucraina. Kostyuk nu-și calculează bine pașii, iar mingea se duce mult în aut. Start perfect de meci pentru Halep: conduce acum cu 3-0 (dublu break).

Ultima finală jucată de Halep la un turneu în sală datează tocmai din 2014: la Turneul Campioanelor sportiva noastră era învinsă de Serena Williams. Mai are însă destul până la o nouă finală.

2:0 Marta încearcă sa varieze, trimite și cu sliceul de forehand, iar mingea o deranjează pe Simona. Un super duel de la fileu îi revine Simonei: a fost cel mai spectaculos punct de până acum. La minge de 2-0, Halep face o dublă greșeală. Kostyuk stă mult în față la retur, este agresivă.

Kostyuk se apără fantastic, dar până la urmă Simona închide punctul cu un voleu drive de forehand. Se face până la urmă 2-0, Halep a salvat pe parcurs și o minge de break.

Se simt ceva emoții în dreptul Martei: nu a ajuns vreodată în vreo finală de turneu WTA.

1:0 Meciul a început cu Marta la serviciu: dublă greșeală. Multă forță pusă în execuții de Kostyuk. De asemenea, jucătoarea din Ucraina întâlnește devreme mingea, vrea cu orice preț să-i ia Simone din timpul de reacție. Avem un prim game care intră-n prelungiri, mult echilibru. Apare și prima minge de break. Cu un joc solid de pe baseline, Halep bifează breakul de la prima ocazie.

Julie Kjendlie este arbitra din scaun a partidei.

Cele două jucătoare se află la încălzire, meciul va începe în câteva minute.

Anett Kontaveit se află deja în finală, a doua favorită trecând fără nicio problemă de Rebecca Peterson, scor 6-3, 6-2, după doar 62 de minute de joc.

Halep și Kostyuk s-au mai întâlnit o singură dată în circuitul WTA, recent, la Indian Wells. Pe 8 octombrie, Simona a avut câștig de cauză în două seturi, scor7-6(2), 6-1, în turul al doilea al competiției care a avut loc în deșertul californian.

Prin calificarea în semifinale, Simona și Marta și-au asigurat premii în valoare de 10.100 dolari şi câte 110 puncte în clasamentul WTA.

Transylvania Open - Cluj-Napoca, România

25-31 octombrie 2021

Categorie "WTA 250", suprafață hard, 32 de sportive pe tabloul principal, premii totale în valoare de $235.238.