Simona Halep le-a povestit jurnaliştilor englezi cum au ajutat-o elicopterele să câştige finala de la Wimbledon, în 2019. Sportiva noastră a mai vorbit, într-un amplu interviu acordat Daily Mail, despre momentele importante care i-au marcat cariera, operaţia de micşorare a sânilor, personalitățile importante care au ajutat-o să se dezvolte și exemplul pe care a încercat să îl dea atunci când s-a vaccinat anti-covid.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vizionarea elicopterelor aterizând ar putea suna ca o pregătire ciudată pentru cel mai mare meci din viaţa ta, dar a funcţionat ca un deliciu pentru Simona Halep. Campioana de la Wimbledon dezvăluie modul neobişnuit în care a petrecut ultimele clipe înainte de ceea ce a devenit una dintre cele mai mari performanţe de pe Center Court din timpurile moderne, demolarea spectaculoasă a Serenei Williams, în finala din 2019. Evitând o casă privată în apropiere de complexul de la Wimbledon, românca de 29 de ani a ales să petreacă turneul într-un hotel de lângă heliportul Battersea", a scris dailymail.co.uk.

  • "Nu eram atât de agitată, deşi sunt o persoană nervoasă, şi am fost foarte relaxată în acea dimineaţă. Am petrecut mult timp uitându-mă doar pe fereastră, la elicopterele care aterizau, pe heliport. Este ciudat, dar mi-a limpezit mintea şi m-a ajutat să uit de ceea ce urma. Am jucat meciul perfect. M-am confruntat cu Serena în Singapore, unde am jucat rapid şi nu i-am dat timp să se aşeze, aşa că am ştiut că dacă fac asta am o şansă. M-am simţit mai entuziasmată decât neliniştită şi am avut familia acolo. A fost cea mai frumoasă zi din viaţa mea”, şi-a amintit Halep.

"Halep nu a mai fost la Wimbledon până când a sosit luni seară şi s-a temut că nu va reuşi să mai ajungă deloc atunci când un muşchi al gambei întins a forţat-o să renunțe la French Open. Ea se aşteaptă să-şi apere titlul săptămâna viitoare, dar îi vor lipsi meciurile. Turneul va fi mai bogat cu prezenţa unei personalităţi substanţiale în tenisul feminin, cu o dezvoltare relativ târzie, dar cu un background interesant", a mai scris sursa citată.

"În februarie, ea a devenit prima jucătoare proeminentă de tenis care a primit vaccinul anti-covid, decizie făcută publică în mod deliberat. Provenind din oraşul de coastă Constanţa, originea lui Halep este aromână, unul dintre numeroasele grupuri etnice din Balcani. De la începutul carierei sale, s-a bucurat de îndrumarea lui Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, şi el aromân. Ea nu este ca alte jucătoare de tenis, un talent din adolescenţă, şi abia după vârsta de 20 de ani a început să urce serios în clasament. O cheie a dezvoltării sale a fost tatăl ei, Stere, amintindu-şi cum ambiţiile sale de fotbalist au fost înăbuşite la nivel semiprofesionist", a continuat publicaţia.

  • "Iubea fotbalul şi a jucat puţin, dar părinţii lui nu l-au lăsat să joace la nivel profesionist", a spus ea.
  • "Fratele meu juca tenis, aşa am început la Constanţa. Oraşul are plaje, este un oraş drăguţ, dar în timpul iernii nu este prea multă acţiune, este cam frig şi fără vizitatori. La 16 ani m-am decis să mă mut la Bucureşti pentru tenisul meu unde erau mai mulţi antrenori şi parteneri mai buni cu care să mă antrenez", a povestit Simona.

Progresul a fost mai degrabă constant decât spectaculos şi ea recunoaşte că o operaţie de reducere a sânilor pe care a avut-o a fost un factor.

  • "În 2009 am făcut operaţia pe care trebuia să o fac pentru tenisul meu. Apoi, după aceea, în 2010, nu am fost foarte încrezătoare în jocul meu, atitudinea mea a fost prea negativă şi nu am crezut că pot ajunge în vârf. Aşa că a trebuit să am o mulţime de experienţe înainte să cred că pot învinge jucătoare de top. Am avut nevoie de timp pentru a avea senzaţia că sunt suficient de bună. Situaţia s-a schimbat cu adevărat la Roma, la openul Italiei din 2013, unde am ajuns în semifinale şi am început să cred”, a afirmat românca.

Hagi, 56 de ani, o persoană venerată în patria Simonei Halep, a fost întotdeauna o puternică influenţă.

  • "L-am întâlnit prima dată când aveam nouă ani. Am cerut o poză cu el. El a fost modelul meu sportiv, felul în care juca şi modul în care se antrena. Era foarte strict şi profesionist şi foarte pasionat de ceea ce face. Este frumos pentru că atunci când am devenit profesionistă am devenit prieteni adevăraţi şi întotdeauna îmi place să îi împărtăşesc câteva sentimente şi să mă bazez pe experienţa lui. Ştie atât de multe despre sport, de fapt iubeşte tenisul şi ştie să joace. Am luat cina şi am vorbit. Îl pot numi prieten, la fel ca pe Nadia Comăneci", a mai spus Halep.

Ea evită cu precauţie atunci când este întrebată despre moştenirea lor aromână comună.

  • "Este greu de explicat chiar şi în limba mea. Suntem diferiţi, puţin, în personalitatea noastră şi în modul în care arătăm. Dar nu vreau să fac greşeli în legătură cu asta. Sunt româncă, sunt născută în România şi am cultura României".

La doar patru ani de la turneul de la Roma, ea a urcat pe locul 1 mondial, în 2017. Anul acela a fost, de asemenea, remarcabil pentru meciul celebru de FedCup dintre Marea Britanie şi România, în care căpitanul ei, Ilie Năstase, a fost expulzat de pe arenă pentru comportamentul său în timpul unei înfruntări extrem de încărcate.Jo Konta a fost redusă la o stare emoţională pe teren, dar Halep insistă că există două părţi ale poveştii, afirmând:

  • "Îmi amintesc foarte bine. A existat un pic de neînţelegere. Nu susţin reacţia, dar reacţia a avut un motiv. Nu mi-a plăcut ce s-a întâmplat acolo, dar uneori sub presiune oamenii reacţionează diferit şi nu prea bine".

Într-o altă dovadă a puterii sale de caracter, luna următoare, Halep a câştigat Madrid Open şi a fost fericită să accepte trofeul de la Năstase. A fost o demonstraţie de sprijin implicit, deşi prezenţa lui la ceremonie a atras protestul WTA.

Sub zâmbetul ei uşor şi comportamentul deschis, Halep nu este în mod clar cineva care se teme să-şi spună părerea. Şi aşa a fost în februarie, când se ştia mult mai puţin despre vaccinurile anti-covid şi când a decis că vrea să dea un exemplu, făcând unul şi publicând fotografii ale injecţiei prin intermediul reţelelor sociale.

  • "Este important ca oamenii să vadă că trebuie să facem unele lucruri când este bine pentru noi. Am ascultat medicii şi oamenii care ştiu. Habar n-am despre medicină şi mi-au spus că ar trebui să o fac. Am vrut să le arăt oamenilor că nu mă tem de asta şi în România mulţi oameni au avut îndoieli. Am primit reacţii şi bune şi rele la ceea ce am făcut, ca întotdeauna. Le ignor doar pe cele rele şi mă bucur de reacţiile pozitive. În trecut, am suferit când am citit lucrurile rele, dar ele m-au făcut mai puternică", a explicat ea.

Suficient de puternică pentru a câştiga două Grand Slam-uri şi a ajunge în finala altor trei. Jocul pe iarbă a fost o curbă de învăţare, care a dus la punctul în care a reuşit acea uimitoare performanţă în faţa Serenei Williams, în ultima finală de la Wimbledon, învingând-o, cu 6-2, 6-2, în doar 56 de minute şi făcând doar trei erori neforţate în meci. De asemenea, a început să iubească Londra şi este încântată să revină.

  • "Simt că mă mişc mai sigur pe iarbă, nu mai este aşa de alunecoasă cum era. Este mai sigur să alunece şi mingea să sară puţin mai sus, aşa pot să lovesc mai lung şi să deschid terenul. Dezvoltarea serviciului m-a ajutat foarte mult şi faptul că altele nu vin atât de mult la fileu, jocul nu se mai termină atât de repede.
  • Înainte, nu eram atât de confortabilă pentru că nu mă simţeam stabilă pe picioare. Acum am avut rezultate destul de bune acolo şi în 2019 a fost cea mai bună conexiune. Mă simt foarte confortabil la Londra. Are multe tipuri de oameni diferiţi, istoria. Când merg într-un oraş îmi place să mă plimb pe străzi, în parc, să ies. Vremea poate fi cam dură, dar oamenii sunt relaxaţi, ceea ce mă face să mă simt bine. Va fi diferit anul acesta, dar fiecare an este diferit", a încheiat românca.

Simona Halep este a doua favorită la ediţia din acest an a turneului de la Wimbledon, care va începe luni, informează News.ro.