Rafael Nadal a suferit doar a treia înfrângere din istoria participărilor de la Roland Garros, ibericul fiind depășit în semifinale de Novak Djokovic. La peste o săptămână de la acel moment, Carlos Moya a explicat care au fost motivele înfrângerii elevului său la Grand Slam-ul unde a cucerit 13 (!) trofee.

Rafael NadalFoto: Javier Garcia/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pe lângă explicațiile pentru eșecul lui Rafa în fața lui Nole, Moya a mai oferit detalii și despreforfait-ul lui Nadal de la Wimbledon și Jocurile Olimpice.

Antrenorul iberic a negat că Rafa nu ar participa la Wimbledon din cauza înfrângerii dureroase de la Paris.

Motivele retragerii: Extenuarea psihică și fizică plus pauză mică până la Wimbledon

"Înfrângerea cu Djokovic nu l-a afectat atât de mult, a fost vorba doar despre faptul că era o săptămână mai puțin pentru pregătirea Wimbledonului. A fost un sezon de zgură tare solicitant, iar acum a luat decizia de a se opri pentru a reveni în forță. Nu își poate permite să meargă la un Grand Slam dacă nu este la 100%.

A fost multă încărcare psihică și fizică în ultimele săptămâni (n.r. sezonul de zgură), iar Rafa va lua o vacanță atât de meritată.

Acum doi ani, Rafa a ajuns într-un punct de extenuare psihică din care era greu să iasă. Acum a simțit că se apropie iar de acel punct" - Carlos Moya.

În plus, antrenorul spaniol spune că și condițiile din pandemie au contat la luarea deciziei de a nu juca la Wimbledon (jucătorii sunt nevoiți să respecte măsuri dure de carantină la Londra).

Motivele înfrângerii lui Nadal cu Djokovic

"A fost un duel asemănător cu cel din finala de la Roma. Meciul a fost unul echilibrat, iar câteva puncte importante (cheie) au făcut diferența. Novak a fost mai bun în aceste momente cruciale. Un exemplu concret este la 5-6 în setul al treilea.

Rafa l-a lăsat să revină în meci la 5-0 după ce dominase categoric disputa până acolo. Au apărut îndoielile, iar Djokovic și-a ridicat nivelul. Se vorbește mult despre tactică în asemenea dueluri, dar pentru a câștiga ai nevoie să fii la un nivel foarte bun cu toate loviturile.

Rafa a făcut prea multe erori neforțate cu backhandu-ul și nu a fost deloc la un nivel înalt nici cu serviciul".

Djokovic, uriaș din punct de vedere mental

"Are o putere mentală fantastică (n.r. Nole), o determinare cum rar se poate vedea în istoria sportului. Avem multe de învățat din acest meci. Toți cei din BIG 3 s-au ajutat unii pe alții să fie din ce în ce mai buni", a concluzionat Carlos Moya, citat de Punto de Break.

Jucătorii cu cele mai multe apariții în finalele de Grand Slam:

Roger Federer 31

Novak Djokovic 29

Rafael Nadal 28

Ivan Lendl 19

Pete Sampras 18.

Titluri de Grand Slam:

1 Roger Federer / Rafael Nadal 20

3 Novak Djokovic 19.

Devoratorul de recorduri - Novak Djokovic a anunțat următorul obiectiv important: Federer și Nadal, în pericol