România a făcut față Norvegiei până spre finalul partidei, scorul final (20-28) nearătând neapărat realitatea din teren. Tricolorele s-au calificat în Grupele Principale de la Europeanul de handbal, iar acum așteaptă să afle numele tuturor adversarelor. Selecționerul Bogdan Burcea a vorbit pe larg despre obiective, atmosferă și speranțe.

Bogdan BurceaFoto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

Ce spune selecționerul despre meciul cu Norvegia

"Ne-am dorit mai mult, pentru moment fetele au obţinut maximum din ce se putea. De la meci la meci am făcut un pas înainte şi sper că vom putea să arătăm o altă faţă în grupa principală.

Acum, cel mai important este ca fetele să se refacă, sunt fete care au jucat peste 50 de minute pe meci, contează refacerea fizică. Aşteptăm rezultatele de astăzi, din ultimele meciuri, pentru a ne face o idee clară asupra adversarelor în continuare" - Bogdan Burcea.

Despre cum se comportă la time-out-uri

"Am fost de la început un optimist şi am încredere în echipă. Se impune calm, dar mai departe vor fi şi momente în care să transmitem că ne puţin şi ne adjudecăm un meci, o victorie. Fetele au o atitudine exemplară, trebuie să apreciem felul în care au preluat anumite roluri şi sunt mândru de ce au realizat" - Bogdan Burcea.

Care este obiectivul în Grupele Principale

"România e obişnuită cu handbal de înalt nivel, avem o echipă schimbată, o schimbare în bine. Poate nu avem de care avem nevoie pe fiecare post, vezi cazul Laurei Popa, care a trecut din inter dreapta pe extremă dreapta.

O soluţie tactică, şi-a dat silinţa, plus jocul său din defensivă. Ne-am dori foarte mult să calificăm echipa în primele opt, pentru că vom putea întâlni adversari mai slab cotaţi în preliminariile Mondialelor.

Şi avem datoria să încercăm să obţinem trei victorii în grupa principală de aici, pentru că atunci am mai avea un meci în plus, măcar cel de locurile 5-6.

Această echipă are valoare, are viitor, iar cel mai important adversar al nostru este chiar România. Cât vom reuşi să ridicăm nivelul de joc, s-a şi întâmplat deja, ne menţinem speranţele" - Bogdan Burcea.

Despre jocul echipei

"Sunt optimist, poate singurul şi incurabil, am spus că această echipă poate. Vorbim de acel dram de noroc, de recuperări, de inspiraţie când eşti faţă în faţă cu portarul.

Rezultatele nu ne ajută, dar prestaţiile echipei, jocul arătat, da, ne ajută să privim cu speranţă spre viitor" - Bogdan Burcea.

Despre maniera de arbitraj de la meciul cu Norvegia

"Inspiraţia pe care o avem când suntem faţă în faţă cu adversarul trebuie să depăşească maniera de arbitraj. Nu cred că e normal să ne adresăm acestui segment, arbitrajul, dacă nu obţinem rezultate pozitive. A depins şi depinde totul doar de noi, iar dacă învingem în pofida acestor greşeli de arbitraj, bucuria e dublă" - Bogdan Burcea.

Despre situația Laurei Moisă

"Îmi place să stau în banca mea de obicei, sigur că sunt informat despre tot ce priveşte echipa, însă de această situaţie se ocupă doctorul echipei, care ţine legătura şi cu EHF. Sunt direct interesat, normal.

Chiar am discutat astăzi despre acest lucru şi ştiu că e foarte greu să mă înâlnesc cu o astfel de bucurie (revenirea Laurei Moisă în lot - n.r.), dar până nu aflăm oficial ceva, să ne bucurăm de atitudinea acestor fete, care au arătat că nu suntem cu nimic mai prejos de adversare" - Bogdan Burcea.

România, rezultate consemnate până acum la CE:

România - Germania 19-22

România - Polonia 28-24

România - Norvegia 20-28

Grupa D, clasament final:

1 Norvegia 6 puncte (105-65 golaveraj):

2 Germania 3 (66-83)

3 România 2 (67-74)

4 Polonia 1 (67-84)

România va face parte din Grupa Principală II, acolo unde vor veni și echipele din Grupa C (Olanda, Ungaria, Serbia, Croația - primele trei clasate).