Sistemul VAR a fost introdus anul trecut la competițiile din România, iar ​FRF prezintă acum concluziile trase de Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA).

Sistemul VARFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

318 din 322 de meciuri din SuperLiga au beneficiat de asistență video în sezonul precedent.

Concluziile trase de CCA după un an cu VAR în SuperLiga

1. VAR-ul este necesar

Când jocul a dat naştere unor situaţii complexe, arbitrii au avut posibilitatea de a corecta anumite erori evidente.

1.368 de verificări au fost în camera VAR sezonul trecut.

126 de intervenţii VAR (9,2% din totalul verificărilor) au fost necesare pentru a corecta decizii iniţiale.

„Practic, am avut o intervenţie VAR la fiecare 2,5 meciuri, o medie similară cu ceea ce regăsim în campionatele de top sau în competiţiile UEFA”, spune Kyros Vassaras, preşedintele CCA.

2. Presiunea crește odată cu miza

VAR a intervenit mai des cu cât campionatul s-a apropiat de final.

51 de intervenţii VAR au fost în returul campionatului, faţă de 38 în tur, şi alte 37 de intervenţii în play-off/play-out/baraje, raportate la un număr de jocuri cu o treime mai mic decât în tur/retur.

81 de intervenţii VAR, din totalul de 126, adică 64%, au venit în partea a doua a jocurilor. În play-off/play-out, procentul intervenţiilor din repriza a doua a crescut chiar până la 78%.

„Intervenţiile importante ale VAR şi, apoi, luarea celor mai bune decizii finale au protejat competiţia sezonul trecut”, a adăugat Vassaras.

3. Analiza cu privire la lovituri de pedeapsă, în top

68% din totalul verificărilor au fost pentru acordarea/neacordarea loviturilor de pedeapsă, peste o treime fiind verificări ale unor situaţii de posibil joc al mingii cu mâna.

61% din cazurile în care arbitrul a revăzut faza pe monitorul de la marginea terenului (96 în total) au fost pentru acordarea/neacordarea loviturilor de pedeapsă.

„Pe măsură ce ne-am apropiat de finalul de sezon am remarcat un progres în ceea ce înseamnă luarea celor mai bune decizii cu ajutorul VAR. Sunt convins că sezonul următor va fi tot mai bine” a fost concluzia lui Vassaras.

Sâmbătă, de la ora 20:00, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti, se va disputa Supercupa României: Farul Constanţa – Sepsi Sfântu Gheorghe.