​Fostul internațional român Dănuț Lupu, care în octombrie 2023 a fost condamnat definitiv la 7 luni de închisoare cu executare după ce a fost prins de mai multe ori conducând fără permis, ar putea fi eliberat condiționat. Judecătoria Sectorului 5 i-a admis, joi, o cerere în acest sens, dar decizia instanței nu este definitivă.

Danut LupuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea de liberare condiţionată a lui Dănuț Lupu: „(...) Dispune liberarea condiţionată a persoanei condamnate (...) dacă nu este arestat în altă cauză. Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi 17.05.2024 constituie termen de supraveghere”.

Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă.

>> CSA Steaua, victorie mare în fața FCSB - A câștigat procesul pentru marcă

Cum și-a motivat Dănuț Lupu cererea de eliberare condiționată

Lupu a executat cinci luni din cele șapte la care a fost condamnat în octombrie 2023.

„Mi-am îndeplinit fracția, regret fapta și doresc sa mă întorc acasă alături de ai mei” - Dănuț Lupu, în sala de judecată, citat de ProSport.

Avocatul lui Dănuț Lupu a afirmat că fostului fotbalist i-a fost propusă funcția de director sportiv la Dinamo, fără a preciza dacă este vorba despre CS Dinamo (club la care acesta a activat înainte de condamnare) sau FC Dinamo (echipa din SuperLiga).

„Clientul meu se va reintegra în societate. În acest moment are o propunere de la Dinamo, să fie angajat ca director sportiv. În plus, trebuie să facă o operație pentru afecțiunea de care suferă.

Pe parcursul executării pedepsei a avut un comportament exemplar față de personalul unității, dar și față de celelalte persoane private de libertate. A fost stăruitor în muncă atâta timp cât i-a permis comisia penitenciarului Rahova și a câștigat 12 zile care sunt considerate ca fiind executate.

Având în vedere că a reprezentat România, iar acest lucru constituie un lucru de interes public, credem că este o performanță notabilă și trebuie ținut cont și de acest detaliu” - Ingrid Miclăuș, avocatul lui Dănuț Lupu, potrivit ProSport.

„Mă duceam la spital”

Potrivit Gândul, Lupu (57 ani) a rămas fără permis de conducere în 2001, după ce s-a urcat beat la volan.

Fostul fotbalist ar fi încercat de mai multe ori să obțină din nou dreptul de a conduce, dar a picat de fiecare dată proba teoretică.

A fost prins de mai multe ori conducând fără permis. În iunie 2022 a fost oprit de o brigadă a Poliţiei Rutiere, care i-a întocmit dosar penal, fiind apoi trimis în judecată.

În februarie 2023, Judecătoria Cornetu l-a condamnat la 7 luni şi 10 zile de închisoare cu executare, având în vedere că el mai avea o condamnare anterioară de 6 luni cu suspendare, primită în iulie 2020 la Curtea de Apel Galaţi, tot pentru conducere fără permis.

Prins conducând de mai multe ori fără permis, Lupu a explicat că se grăbea să ajungă la spital.

  • „Nu știu dacă o să pot obține suspendarea pedepsei, nu pot să vă spun eu lucrul ăsta. De aia sunt avocați, nu? Da, în primul rând regret ce s-a întâmplat. Am fost nevoit. Pur și simplu mă duceam la spital. Îmi era rău, și martorii au declarat același lucru. Acum, știți cum e în viață, chiar dacă faci anumite greșeli, eu spun că dacă le faci în interes de sănătate… Până la urma urmei e greșeala mea.
  • Nu aș schimba nimic, pentru că eu cred că sănătatea fiecărui om e mai importantă ca orice. Vă dați seama că vin după un H1N1, după COVID, am avut probleme și cu inima. Mergem înainte, n-avem ce să facem”, declara Dănut Lupu pentru Gândul, după ce a fost condamnat în prima instanță și a contestat decizia.

Născut pe 27 februarie 1967 la Galați, Dănuț Lupu a jucat pe postul de mijlocaș central și a evoluat la echipele: Dunărea Galaţi (1985-1987), Dinamo (1987-1990, 1995–1997, 2000-2001), Panathinaikos (1990-1991), Korinthos (1991-1993), OFI Creta (1993-1994), Rapid (1994, 1995, 1997-2000), Brescia (1994-1995) şi Tzafirim Holon (2001).

A îmbrăcat de 14 ori tricoul primei reprezentative a României și a participat la CM din 1990.