Moartea lui Franz Beckenbauer a venit ca un șoc puternic pentru lumea fotbalului mondial, iar Mircea Lucescu și-a amintit cu drag de momentul când a făcut schimb de tricouri cu legenda fotbalului german, la un meci amical dintre România și Germania, din 1970.

Franz BeckenbauerFoto: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Mircea Lucescu despre Franz Beckenbauer: „Ceea ce făcea el era dincolo de fotbal. Balet, nu fotbal”

Franz Beckenbauer, fostul mare internațional german, a murit luni la vârsta de 78 de ani.

Dublu câștigător al Balonului de Aur și campion european și mondial cu naționala Germaniei, Beckenbauer a lăsat în urma sa o adevărată moștenire pentru fotbalul german.

Sportivi și foști adversari ai acestuia au reacționat la aflarea vestii că „Der Kaiser” nu mai este, iar Mircea Lucescu a vorbit și el pentru GSP despre un moment care i-a marcat cariera și anume schimbul de tricouri de la finalul unui meci amical România - Germania, din 1970.

„Mi se pare incredibil și doar gândul că Franz Beckenbauer nu mai este.

A fost prototipul apărătorului cu spirit ofensiv. Inteligență, eleganță, intuiție de a acoperi spațiile. O legendă care a influențat decisiv fotbalul.

Franz a fost jucătorul cu care am schimbat tricoul în aprilie 1970, după amicalul contra Germaniei de la Stuttgart, cu puțin timp înaintea Mondialului din Mexic. Numărul 4, nu pot uita acel număr. Am făcut egal atunci, 1-1.”

Mircea Lucescu a subliniat și ce i-a plăcut foarte mult la Beckenbauer, prin ce se făcea acesta remarcat și de ce era cu un pas înaintea tuturor.

„M-a impresionat, l-am admirat profund. Ceea ce făcea el era dincolo de fotbal. Balet, nu fotbal. Cu ce ușurință alerga, părea că dansează, că plutește. Eleganță pură.

A câștigat atâtea trofee, și ca jucător, și ca antrenor. S-a retras în triumf, în 1990, după ce a purtat Germania spre titlul mondial și ca selecționer, nu doar din iarbă, în calitate de căpitan.

O imensă pierdere pentru fotbal.

Atâtea momente memorabile. Acele imagini rămân pentru eternitate, cu Beckenbauer jucând în semifinala Mondialului din 1970 contra Italiei deși avea brațul drept prins într-un bandaj. Ce caracter avea! Nu și-ar fi lăsat echipa, colegii, orice s-ar fi întâmplat.

Toate amintirile mele sunt legate de evoluția lui. Întâlnirea cu el și egalul în fața Germaniei au fost un impuls extraordinar pentru noi la turneul final ce a urmat.

Cum domina jocul, cum apărea pe teren exact unde era nevoie de el și cum avansa cu mingea la picior. Purta numărul 4, pleca de pe o poziție defensivă, dar avea spirit ofensiv.

Cel mai bun jucător din istorie pe poziția sa. Fundaș central, dar și în fața apărării. A transformat o zonă de luptă, de tacklinguri, de duritate, într-un spațiu al fotbalului. A fost prototipul jucătorului din fața apărării cu spirit ofensiv, al apărătorului cu spirit ofensiv. Inteligență, intuiție de a acoperi spațiile. O legendă care a influențat decisiv fotbalul.” - a încheiat Mircea Lucescu.

Cariera impresionantă a lui Franz Beckenbauer

Legendă la Bayern Munchen, Beckenbauer a jucat şi la Hamburg şi New York Cosmos şi a câştigat de două ori Balonul de Aur, în 1972 şi 1976.

După ce s-a retras ca jucător, „Kaiser Franz” a devenit antrenor al echipei Germaniei de Vest, înainte de a-şi încheia cei şase ani pe bancă după titlul mondial din 1990, în Italia, împotriva Argentinei lui Diego Maradona.

Bernard Tapie i-a încredinţat conducerea formaţiei Olympique Marseille, care era în căutarea primului său titlu continental. Aventura sa la Marsilia a durat doar câteva luni (între 20 septembrie şi 31 decembrie 1990), înainte de a fi înlocuit de Raymond Goethals şi promovat pentru scurt timp la funcţia de director sportiv al clubului.

La întoarcerea la Bayern Munchen, unde a preluat conducerea primei echipe în 1994 şi din nou în 1996, Franz Beckenbauer s-a impus ca unul dintre managerii emblematici ai clubului.

Preşedinte al Consiliului de Supraveghere până în 2009, când a fost înlocuit de Uli Hoeness, legendarul fost mijlocaş central a rămas preşedinte de onoare al clubului din Munchen până la moartea sa, scrie News.ro.