Anul 2024 a început cu o veste șoc în fotbalul mondial: Franz Beckenbauer, fostul mare fundaș german, a decedat la vârsta de 78 de ani.

Franz BeckenbauerFoto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Gary Lineker, Thomas Muller și Xabi Alonso, mesaje după anunțul decesului lui Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer a rămas în istorie drept unul dintre cei mai buni fundași ai fotbalului.

Dublu câștigător al Balonului de Aur, fostul mare internațional german a încetat din viață luni, 8 ianuarie, la vârsta de 78 de ani.

Imediat după aflarea veștii, actuali și foști fotbaliști au reacționat și au avut câte un mesaj pentru cel ce a fost supranumit „Der Kaiser”.

„Unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria lui Bayern Munchen ne-a părăsit. Odihneşte-te în pace, Kaiser Franz. Nu vom uita niciodată ceea ce ai făcut pentru fotbalul din Germania.” - a scurs Thomas Muller, jucătorul lui Bayern Munchen.

„Am aflat cu tristeşte de moartea lui Franz Beckenbauer", a declarat fostul atacant englez Gary Lineker: "Unul dintre cei mai mari jucători din sportul nostru. Der Kaiser a fost cel mai frumos dintre fotbalişti, care a câştigat totul cu graţie şi farmec. RIP.” - Gary Lineker

„Odihneşte-te în pace, Kaiser!” - a scris Xabi Alonso.

Cariera impresionantă a lui Franz Beckenbauer

Legendă la Bayern Munchen, Beckenbauer a jucat şi la Hamburg şi New York Cosmos şi a câştigat de două ori Balonul de Aur, în 1972 şi 1976.

După ce s-a retras ca jucător, „Kaiser Franz” a devenit antrenor al echipei Germaniei de Vest, înainte de a-şi încheia cei şase ani pe bancă după titlul mondial din 1990, în Italia, împotriva Argentinei lui Diego Maradona.

Bernard Tapie i-a încredinţat conducerea formaţiei Olympique Marseille, care era în căutarea primului său titlu continental. Aventura sa la Marsilia a durat doar câteva luni (între 20 septembrie şi 31 decembrie 1990), înainte de a fi înlocuit de Raymond Goethals şi promovat pentru scurt timp la funcţia de director sportiv al clubului.

La întoarcerea la Bayern Munchen, unde a preluat conducerea primei echipe în 1994 şi din nou în 1996, Franz Beckenbauer s-a impus ca unul dintre managerii emblematici ai clubului.

Preşedinte al Consiliului de Supraveghere până în 2009, când a fost înlocuit de Uli Hoeness, legendarul fost mijlocaş central a rămas preşedinte de onoare al clubului din Munchen până la moartea sa, scrie News.ro.