Federaţia Turcă de Fotbal a anunţat amânarea tuturor meciurilor din campionat până la noi ordine, în urma loviturilor primite de arbitrul Halil Umut Meler, luni seara, la partida dintre Ankaragücü şi Rizespor. Până și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a comentat acest moment.

Arbitrul Halil Umut MelerFoto: Emin Sansar / AFP / Profimedia

>> VIDEO Scene violente în Turcia – Arbitru lovit pe teren de patronul echipei lui Olimpiu Moruțan

Campionatul Turciei, suspendat după ce președintele clubului Ankaragücü l-a lovit pe arbitrul Halil Umut Meler

La finalul meciului, arbitrul a fost lovit cu pumnul de Faruk Koca, preşedintele clubului Ankaragücü (unde este legitimat românul Olimpiu Moruțan). După ce a căzut, Meler a fost lovit cu picioarele de jucătorii echipei din Ankara.

„Astăzi, acest atac josnic nu a fost îndreptat doar împotriva lui Halil Umut Meler. Astăzi, acest atac inuman şi josnic a fost lansat împotriva tuturor celor implicaţi în fotbalul turc.

În coordonare cu statul nostru, au început să fie puse în aplicare toate procedurile penale pe care le merită aceste acţiuni. Clubul responsabil, preşedintele clubului, directorii acestuia şi toţi infractorii care l-au atacat pe Halil Umut Meler vor fi pedepsiţi în modul cel mai sever", se arată într-un comunicat al Federaţiei de Fotbal din Turcia, citat de News.ro.

Ali Yerlikaya, ministrul turc de interne, a anunţat că trei bărbaţi au fost arestaţi, printre care şi preşedintele clubului Ankaragücü. Până și președintele Turciei a intervenit după acest act de violență.

„Condamn atacul asupra arbitrului Halil Umut Meler (...) Nu vom permite niciodată ca violenţa să intervină în sportul turc" - Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.

Denunţând o „noapte neagră” pentru fotbalul turc, Asociaţia arbitrilor turci a făcut apel la membrii săi să îşi exercite dreptul de retragere: „Credem, sau vrem să credem, că responsabilii fotbalului turc şi justiţia turcă vor lua toate măsurile penale necesare”.

„Ne cerem scuze fanilor (...) şi întregii comunităţi sportive pentru acest incident trist”, a anunţat clubul Ankaragücü.

Meciul dintre Ankaragücü și Rizespor a fost tensionat încă de la început, gazdele având un gol anulat de VAR. În minutul 14, internaționalul Olimpiu Moruțan reușea un gol superb, cu o execuție din afara careului.

Ankaragücü a rămas în inferioritate numerică în minutul 51 și a rezistat fără să primească gol până în cel de-al șaptelea minut al prelungirilor, când Rizespor a egalat la ultima fază.

Nemulțumit de punctele pierdute, Faruk Koca, patronul lui Ankaragucu, a pătruns la sfârșitul partidei pe teren și l-a lovit cu pumnul pe centralul partidei.

Arbitru FIFA cu experiență, Halil Umut Meler s-a prăbușit pe gazon, apoi a fost lovit cu piciorul de o altă persoană în timp ce căuta să-şi protejeze faţa. Ajutat să se ridice, oficialul era vizibil afectat de lovituri, având un hematom sub ochiul stâng. El a fost transportat la spital.