Consiliul FIFA se așteaptă ca executivul UEFA să ratifice sancțiunile sportive împotriva Rusiei, care este la un pas de a fi interzisă în toate competițiile de cluburi și echipe naționale, informează as.com.

FIFAFoto: fifa.com

A cincea zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

FIFA este hotărâtă să dea afară Rusia de la Cupa Mondială fără prea multe amânări, după ce nu a primit niciun răspuns la declarația sa de duminică, în care a avertizat că, dincolo de interdicția de a juca meciuri pe teritoriul său, sub imnul și steagul său, "există posibilitatea ca aceasta să fie exclusă din play-off-ul Cupei Mondiale și, prin urmare, de la Cupa Mondială din 2022".

Potrivit AS, Gianni Infantino (președintele FIFA) și Aleksander Ceferin (președintele UEFA) au avut luni o nouă discuție și au căzut de acord asupra expulzării Rusiei.

Presiunea exercitată de toate țările europene în legătură cu invazia Ucrainei a fost decisivă pentru FIFA, care a ținut cont de poziția Poloniei, țară împotriva căreia Rusia trebuia să joace în barajul de la sfârșitul lunii martie, dar și de hotărârille luate de Suedia și Cehia, celelalte echipe care concurează pentru locul european la Cupa Mondială și care ar fi putut sta în calea Rusiei.

Întrucât nu se așteaptă la un răspuns imediat din partea lui Alekander Dyukov, reprezentantul Rusiei în Consiliul UEFA, FIFA a decis să dea afară Rusia din play-off și de la Cupa Mondială. Măsura va afecta, de asemenea, echipa națională feminină, care urmează să joace la Campionatul European din Anglia în vara anului viitor. Toate echipele rusești din competițiile europene vor avea aceeași soartă până la noi ordine, începând cu Spartak Moscova, singura lor reprezentantă în actuala ediție a Europa League.

Decizia va avea consecințe și dincolo de terenul de joc. Dyukov, pe lângă faptul că este membru al UEFA, este director executiv al Gazprom și un bun prieten al lui Vladimir Putin, întrucât cei doi s-au născut în același cartier din Sankt Petersburg.

Te-ar putea interesa și:

UEFA, tot mai aproape de a suspenda Rusia din toate competițiile (presă)

FIA: Marele Premiu de Formula 1 al Rusiei, anulat după invazia asupra Ucrainei

Reacția Rusiei după ce finala Champions League a fost mutată de la Sankt Petersburg

Federaţia Internaţională de Schi (FIS) a decis anularea tuturor competiţiilor organizate în Rusia până la finalul sezonului