Meciul dintre Danemarca și Finlanda de la Campionatul European 2020 a fost oprit în minutul 43, când mijlocașul danez Christian Eriksen s-a prăbușit la marginea terenului. După minute bune de panică generală, UEFA a anunțat că starea fotbalistului a fost stabilizată la spital.

Christian Eriksen, moment teribil la Euro 2020Foto: Friedemann Vogel / AFP / Profimedia

Update 23:45: Cu lacrimi în ochi, Kasper Hjulmand (selecționerul Danemarcei) și-a lăudat jucătorii pentru reacția avută într-o seară foarte dificilă.

"A fost o seară foarte grea, în care ni s-a reamintit tuturor ce este important în viaţă – să avem relaţii semnificative, oameni care să ne fie apropiaţi, familia şi prietenii.

Avem un grup de jucători pentru care nu am destule cuvinte de laudă. Nu se poate să fiu mai mândru de aceşti oameni care au avut grijă atât de bine unii de ceilalţi. El este unul dintre prietenii mei dragi.

Aveam două opţiuni: să jucăm astăzi sau mâine la ora 12:00, iar toată lumea a convenit să jucăm astăzi. Nu poţi juca un meci cu astfel de sentimente. Am încercat să câştigăm. A fost incredibil cum au reuşit jucătorii să revină pe teren şi să joace repriza a doua. Sincer, erau jucători terminaţi total. Terminaţi emoţional şi epuizaţi emoţional", a spus Hjulmand, la conferința de presă.

Update 23:30: UEFA a anunţat că jucătorul meciului Danemarca – Finlanda, scor 0-1, este danezul Christian Eriksen: "Starul meciului este Christian Eriksen. Îţi urăm însănătoşire grabnică, Christian".

Update 22:30: Danemarca a pierdut în fața Finlandei, scor 1-0.

Update 22:00: Potrivit ZDF, Christian Eriksen și-a sunat colegii de pe patul de spital, pe FaceTime, și le-a cerut să continue partida. Acesta i-ar fi anunțat că se simte mai bine.

Update: Aleksander Ceferin, președintele UEFA: "Momente ca acestea pun totul în viaţă într-o nouă perspectivă. Îi urez însănătoşire grabnică şi mă rog pentru ca familia sa să aibă putere şi încredere. În aceste momente, unitatea familiei fotbalului este atât de puternică şi către el şi familia lui se îndreaptă urările de bine şi rugăciunile tuturor. Am auzit că fanii ambelor echipe i-au scandat numele. Fotbalul este frumos şi Christian îl joacă foarte frumos".

Update 21:40: Gary Lewin, fost medic al echipei Arsenal și al naționalei Angliei, a explicat de ce intervenția medicilor de la Copenhaga a fost una excelentă:

"În astfel de situații, medicii trebuie să urmeze ceea ce noi numim "planul de urgență". Fiecare echipă are un astfel de plan, care se schimbă în funcție de stadion. Medicii l-au stabilizat pe teren, acesta era primul pas și cel mai important. Poza cu el pe targă, având un tub de oxigen în gură, ne indică faptul că intervenția echipei a fost rapidă și eficientă. Este incredibil și modul în care colegii săi au făcut un scut uman în jurul medicilor, de-a dreptul incredibil. Tot ce mai pot spune este că medicii au făcut o treabă extraordinară", a spus Lewin, pentru BBC.

Update 21:30: Partida s-a reluat din minutul 43. În momentul în care danezii au intrat pe teren pentru încălzire, fotbaliştii finlandezi i-au aplaudat.

Update 21:15: După o discuție cu tatăl fotbalistului, agentul lui Eriksen a anunțat că acesta se află într-o stare mai bună: "Am stat de vorbă cu tatăl lui Christian, mi-a spus că respiră și poate să vorbească".

Update 21:07: UEFA a anunțat că jucătorii ambelor echipe au dorit ca meciul să continue în această seară. Astfel, partida va reîncepe de la ora 21:30 (ora României). După ce ultimele patru minute din prima repriză se vor termina, va urma o pauză de 5 minute înaintea reprizei secunde. De asemenea, forul european a precizat că meciul dintre Belgia și Rusia va începe de la ora 22:00, așa cum era programat inițial.

Reacții din lumea fotbalului:

Update 20:40: Federaţia daneză a anunțat că Eriksen este conştient și se află la Righospitalet pentru investigaţii suplimentare.

Update 20:35: A avut loc o şedinţă de urgenţă cu reprezentanţii celor două echipe şi arbitrii, iar UEFA a anunțat că va comunica mai multe informaţii la ora 20.45.

Update: Într-o fotografie care circulă pe rețelele de socializare, Christian Eriksen poate fi văzut pe targă, cu capul ridicat, ochii deschişi şi purtând o mască de oxigen pe faţă. Danezul pare că se ţine cu mâna de frunte şi că este conştient.

Cine este Christian Eriksen

În vârstă de 29 de ani (e născut pe 14 februarie 1992), Christian Dannemann Eriksen are 1.82 metri și este un mijlocaș ofensiv legitimat la Inter Milano.

De-a lungul carierei a evoluat pentru Ajax (2010-2013), Tottenham (2013-2020) și Inter Milano (2020 - prezent). A îmbrăcat de 108 ori tricoul naționalei daneze și a reușit 36 de goluri.

Update 20:30: Starea jucătorului a fost stabilizată la spital, susține UEFA.

Update: Partida de la Copenhaga a fost suspendată.

Fără să fie lovit de vreun adversar, mijlocașul echipei Inter Milano a căzut și a rămas inconștient pe gazon.

Echipele medicale au intervenit imediat şi s-a început resuscitarea fotbalistului danez chiar pe gazon (a fost folosit și defibrilatorul).

Jucătorii danezi au făcut un paravan în jurul colegului lor și nu s-au putut opri din plâns.

După mai multe minute, jucătorul a fost transportat pe targă în afara terenului și meciul a fost suspendat.

Momentul în care Eriksen se prăbușește pe teren:

*Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

Sursă video: Gazzetta.it

Momente dramatice la Copenhaga - Christian Eriksen, înconjurat de colegii îngrijorați:

*surse foto:

Friedemann Vogel / AFP / Profimedia

WOLFGANG RATTAY / AFP / Profimedia

Markku Ulander / Shutterstock Editorial / Profimedia