Comitetul Internațional Olimpic (CIO) va permite doar câtorva sportivi din Rusia și Belarus să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris (cu restricții stricte), ca urmare a sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, iar vicepreședintele forului a vorbit despre câți sunt cei care ar accepta să concureze ca „neutri”, scrie Reuters.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

„Doar 40” de sportivi din Rusia ar urma să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

John Coates, vicepreședintele CIO, spune că nu este sigur câți sportivi ruși vor concura ca atleți neutri la JO 2024, dar crede că informațiile potrivit cărora numărul acestora ar putea fi de „doar 40” ar putea fi aproape de adevăr.

Includerea sportivilor neutri rămâne o problemă controversată, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, descriind decizia din decembrie de a le permite participarea ca fiind „rușinoasă”, iar primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat săptămâna trecută că speră ca aceștia să nu vină.

„Problema este câți dintre ei vor fi acolo, pentru că nu vor participa la niciun sport de echipă, deoarece nu pot concura ca Rusia. Și apoi, oricine este pregătit de cluburile militare rusești, nu merge. Nu știu, dar, evident, unii atleți ar putea alege să nu meargă dacă nu concurează pentru Rusia. S-ar putea să nu am dreptate, dar cred că am citit ceva că ar putea fi doar 40” - John Coates, în ediția de duminică a cotidianului Daily Telegraph din Sydney.

Sportivii neutri vor concura doar în sporturi individuale, fără steaguri, embleme sau imnuri naționale, iar sportivii care susțin în mod activ războiul din Ucraina sau care sunt sub contract cu armata rusă sau belarusă nu sunt eligibili.

Moscova, care descrie invazia ca fiind o „operațiune militară specială”, a calificat restricțiile drept „ilegitime, nedrepte și inacceptabile”, dar șeful olimpicilor ruși, Stanislav Pozdnyakov, a confirmat că sportivii săi nu vor boicota Jocurile.

Din cauza sancțiunilor privind dopajul care i-au împiedicat să concureze sub drapelul rusesc, 335 de sportivi au participat la Jocurile de vară de la Tokyo din 2021 ca echipă a Comitetului Olimpic Rus (ROC), câștigând 71 de medalii. Belarus a trimis 101 sportivi care au obținut șapte medalii.

De atunci, ROC a fost suspendat de către CIO pentru că a recunoscut consiliile olimpice regionale din teritoriile anexate din Ucraina, decizie confirmată luna trecută de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Din cei 4.600 de sportivi care se calificaseră pentru JO 2024 la momentul deciziei din decembrie privind sportivii neutri, 8 erau ruși și 3 belaruși. Mai mult de 60 de ucraineni se calificaseră.

Sportivii din Rusia şi Belarus nu vor putea participa la concursul de echitaţie din cadrul JO 2024, nici măcar ca neutri, iar World Athletics a interzis sportivii ruși și belaruși încă de la începutul anului 2022.

Alte federații, cum ar fi cele de înot și de tenis, vor permite rușilor și bielorușilor să concureze în conformitate cu restricțiile CIO.

Rusul Daniil Medvedev, aflat pe locul 4 în clasamentul mondial de tenis, a declarat la începutul acestei luni că abia așteaptă să concureze și că va respecta regulile.

Jocurile Olimpice de la Paris se desfășoară între 26 iulie și 11 august.