Englezul Tom Curry l-a acuzat pe sud-africanul Bongi Mbonambi că i-a adresat o insultă rasistă în semifinalele Cupei Mondiale de Rugby din Franța, dar World Rugby a închis cazul pentru că nu există suficiente dovezi.

Tom Curry si Bongi MbonambiFoto: Aaron Favila / AP / Profimedia

>> Scandal la CM Rugby - Victima atacului rasist, un jucător care nu este de culoare

Nu există suficiente dovezi pentru a demonstra că Bongi Mbonambi l-a insultat pe Tom Curry

Curry spune că Mbonambi l-a numit „alb nenorocit” (n.r. adresarea nu poate fi reprodusă textual). Acest lucru s-ar fi întâmplat în minutul 23, iar englezul l-a întrebat pe arbitrul Ben O’Keeffe ce ar trebui să facă. Răspunsul neo-zeelandezului a fost: „Nimic, vă rog. O să fiu cu ochii pe el...”.

La finalul meciului câştigat de Africa de Sud, scor 16-15, Mbonambi a refuzat să dea mâna cu Tom Curry.​

„World Rugby a efectuat o analiză a acuzaţiilor aduse de englezul Tom Curry în legătură cu folosirea unui limbaj discriminatoriu de către sud-africanul Mbongeni Mbonambi în timpul semifinalei dintre Anglia şi Africa de Sud din cadrul Cupei Mondiale de Rugby 2023, de sâmbătă, împreună cu o altă acuzaţie adusă în ultimele zile în legătură cu un meci anterior din cadrul Autumn Nations Series 2022.

Orice acuzaţie de discriminare este tratată cu maximă seriozitate de către World Rugby, garantându-se o anchetă amănunţită. După ce a luat în considerare toate dovezile disponibile, inclusiv înregistrările din meci, înregistrările audio şi dovezile de la ambele echipe, organismul de conducere a stabilit că nu există suficiente dovezi în acest moment pentru a continua cu acuzaţiile. Prin urmare, dosarul este considerat închis, cu excepţia cazului în care apar dovezi suplimentare.

Este important de menţionat că World Rugby acceptă faptul că Tom Curry a făcut acuzaţiile cu bună credinţă şi că nu există nicio sugestie că acuzaţia a fost în mod deliberat falsă sau rău intenţionată.

World Rugby este, de asemenea, îngrijorată de abuzurile din social media la care au fost supuşi ambii jucători în această săptămână. Nu există loc în rugby sau în societate pentru discriminare, abuzuri sau discursuri de ură, iar World Rugby îi îndeamnă pe fani să îmbrăţişeze valorile sportului de respect, integritate şi solidaritate” - World Rugby.

>> CM Rugby 2023: Tripla campioană mondială s-a calificat în finală

>> CM Rugby 2023: Campioana en-titre s-a calificat dramatic în finală, după o revenire spectaculoasă

CM Rugby 2023, programul finalelor

  • Vineri, 27 octombrie, ora 22:00

Finala mică: Anglia - Argentina

  • Sâmbătă, 28 octombrie, ora 22:00

Finala mare: Africa de Sud - Noua Zeelandă.

Cine a câștigat Cupa Mondială de rugby de-a lungul timpului

Noua Zeelandă (1987, 2011, 2015)

Africa de Sud (1995, 2007, 2019)

Australia (1991, 1999)

Anglia (2003).