Cricket, flag football, lacrosse, squash şi baseball-softball, cele cinci sporturi propuse pentru includere în programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, din 2028, au fost aprobate de Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic, reunit vineri la Mumbai (India), transmite Reuters.

Jocurile Olimpice, logoFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Cricket, flag football, lacrosse, squash şi baseball-softball, incluse în programul JO de la Los Angeles

Organizatorii Jocurilor din 2028 anunţaseră săptămâna trecută că doresc includerea acestor discipline în programul Olimpiadei californiene.

Potrivit regulilor CIO, fiecare oraş gazdă poate cere includerea mai multor sporturi pentru ediţia pe care o găzduieşte.

„Propunerile au fost acceptate la pachet de Comitetul Executiv CIO” - Thomas Bach, preşedintele CIO.

Sesiunea CIO, care va debuta duminică la Mumbai, va trebui să ratifice recomandarea făcută de Comitetul Executiv.

Cele cinci sporturi au asigurată prezenţa la o singură ediţie a Jocurilor şi speră să le ofere un impuls pentru a se dezvolta şi a câştiga o popularitate şi mai mare pentru a rămâne atractive pentru Jocurile Olimpice, scrie Agerpres.

De știut:

  • Cricket, care este foarte apreciat în India şi are o audienţă globală în creştere, urmează să revină în programul Jocurilor Olimpice după ce a mai fost prezent o dată, la ediţia 1900, de la Paris.
  • Flag football este o formă de fotbal american fără contact, jucată în echipa de cinci jucători.
  • Baseball-ul a fost prezent la mai multe ediţii ale Jocurilor Olimpice, revenind la JO 2020, după ce nu a fost inclus în 2012 şi 2016, însă nu va fi la Jocurile de anul viitor de la Paris.
  • Softball-ul, varianta feminină a baseball-ului, a apărut la cinci ediţii anterioare ale Jocurilor de vară, şi nu va fi nici el prezent la Paris.
  • Lacrosse este un sport colectiv derivat din culturile amerindiene.

Numărul sporturilor din programul JO 2028 a ajuns astfel la 36, un record, însă, CIO trebuie să confirme în acelaşi timp menţinerea unor discipline precum pentatlonul modern şi halterele, amânând totodată luarea unei decizii în privinţa boxului.

„Vrem boxul în programul olimpic. Nu avem nicio probleme cu boxul sau cu boxerii, doar o mare problemă cu federaţia internaţională” - Thomas Bach.

CIO a retras recunoaşterea Federaţiei Internaţionale de Box (IBA) după o cascadă de scandaluri şi aşteaptă să vadă dacă World Boxing, o organizaţie nouă formată din federaţiile naţionale disidente va strânge suficientă susţinere pentru a o înlocui.