Delegaţia României care a obţinut patru medalii de aur la Campionatul Mondial de canotaj de la Racice (Cehia) a revenit în ţară în cursul zilei de luni. A fost un bun prilej pentru Elisabeta Lipă (președintele FR Canotaj) să aibă un discurs tăios la adresa lui Eduard Novak, ministrul Sportului.

Eduard NovakFoto: Hotnews

Totul s-a întâmplat la salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă.

Domnule ministru (n.r. Eduard Novak), văd că ați venit total nepregătit! Astăzi, mă așteptam să veniți cu un carton pe care să scrie ceva frumos, dar vă înțeleg că noi am venit foarte repede și se tipărește mai greu.

Dar sunt ferm convinsă că va veni în cel mai scurt timp. Sunt convinsă pentru că la întâlnirea pe care am avut-o cu domnul prim-ministru (n.r. Nicolae Ciucă), a spus că vom avea tot sprijinul Guvernului.

În afară de răsplata pe care o merită acești sportivi, canotajul românesc merită și o pistă. Avem 99% șanse ca această pistă olimpică să fie pe raza localității Pantelimon.

Federația Română de Canotaj se poate lăuda cu un palmares bogat”, a spus Elisabeta Lipă, citată de Digisport.

Eduard Novak, la egalitate cu Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin și Elisabeta Lipă - Renta viageră pe care o încasează lunar ministrul Sportului

Rezultatele obținute de echipajele României în finalale Mondialelor de Canotaj de la Racice

  • Locul 1 la simplu vâsle feminin, categorie uşoară: Ionela Cozmiuc
  • Locul 1 la dublu vâsle feminin: Ancuţa Bodnar, Simona Radiş
  • Locul 1 la dublu rame masculin: Marius Cozmiu și Sergiu Bejan
  • Locul 1 la 8+1 feminin: Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu şi Victoria Ştefania Petreanu;
  • Locul 4 la dublu rame feminin: Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu
  • Locul 4 la patru rame feminin: Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Magdalena Rusu, Roxana Anghel
  • Locul 4 la patru rame masculin: Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Florin Lehaci
  • Locul 6 la patru vâsle masculin: Mihai Chiruţă, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu, Marian Enache.
  • Locul 6 la 8+1 masculin: Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu.

Delegaţia ţării noastre a participat cu 11 ambarcaţiuni şi 35 de sportivi la Mondialele de la Racice. În clasamentul pe medalii, Marea Britanie a ocupat primul loc, cu 7 de aur, 1 de argint şi 4 de bronz, urmată de Italia, 5-3-1, şi România, 4-0-0, etc.

Precedenta ediţie a Mondialelor de canotaj a avut loc în 2019, la Ottensheim (Austria), iar România a cucerit două medalii de argint, la patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari) şi dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş).