Ryan Jones, fostul căpitan al reprezentativei de rugby din Ţara Galilor, a anunţat că suferă de demenţă precoce la doar 41 de ani, într-un interviu pentru The Times.

Ryan JonesFoto: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Simt că lumea mea se prăbuşeşte. Şi sunt foarte speriat”, a spus fostul jucător cu 75 de selecţii, dintre care 33 în calitate de căpitan.

El a fost diagnosticat în decembrie de medici care i-au spus că această demenţă precoce este probabil legată de encefalopatia traumatică cronică (CTE), o boală neurodegenerativă cauzată de lovituri repetate la cap și care poate fi diagnosticată doar după deces.

Specialiştii consultaţi i-au recunoscut chiar că se numără printre cele mai grave cazuri pe care le-au văzut.

„Am trăit 15 ani din viaţa mea ca super-erou, dar nu sunt unul. Nu ştiu ce îmi rezervă viitorul. Sunt produsul unui mediu în care totul se învârte în jurul a fi funcţional şi eficient. Nu mai sunt capabil să performez aşa cum ar trebui.

Tot ce îmi doresc este să duc o viaţă fericită şi normală. Dar acest lucru mi-a fost luat şi nu pot face nimic. Nu pot să mă antrenez mai tare, nu pot încerca să păcălesc arbitrul, nu cunosc regulile acestui joc.

Partenera şi familia mea au observat schimbări la mine. Am fost diagnosticat cu depresie, dar am început să realizez că unele dintre funcţiile mele intelectuale erau proaste, cum ar fi pierderea memoriei pe termen scurt, dificultăţi de a găsi cuvinte sau schimbări de dispoziţie”, a spus Ryan Jones, citat de News.ro.

El a povestit că nu își amintește să-și fi dus copiii la munte în Țara Galilor, în ciuda pozelor care atestă acest lucru.

Neurologul care l-a consultat nu a fost foarte optimist când i-a explicat că funcţiile sale vor continua probabil să scadă în acelaşi ritm ca în ultimii 5 ani.

„Este ca şi cum ai merge cu capul înainte şi cu ochii închişi către o situaţie catastrofală”, a mai afirmat fostul jucător.

Anul trecut, fostul taloner englez Steve Thompson (73 de selecţii) a afirmat că nu-şi mai aminteşte că a câştigat Cupa Mondială din 2003, competiţie la care a jucat toate meciurile. Thompson, 43 de ani, suferă de demenţă, la fel ca mulţi alţi foşti rugbişti. El se numără printre foştii sportivi care au dat în judecată forurile de rugby pentru neglijenţă.

Citește și:

Motivul nobil pentru care un câștigător al Cupei Mondiale la rugby îşi va dona creierul

World Rugby, dată în judecată de Carl Hayman - Fostul jucător al All Blacks suferă de demență