Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că David Popovici, medaliat cu aur în probele de 100 și 200 m la CM Natație Budapesta, va primi suma de un milion de lei pentru performanțele sale. Un fost important fotbalist român cere tratament egal pentru toți campionii mondiali ai țării.

David PopoviciFoto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că Executivul a decis alocarea sumei de un milion de lei sportivului David Popovici, banii provenind din Fondul de rezervă al Guvernului.

Totodată, ​preşedintele Klaus Iohannis a decis să îl decoreze pe sportivul David Popovici cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, ca urmare a performanţelor extraordinare obţinute la Campionatele Mondiale de Nataţie, care l-au plasat în rândul celor mai buni sportivi ai lumii.

Basarab Panduru nu vrea ca doar David Popovici să primească bani de la stat pentru performanțele sale internaționale

Basarab Panduru, fost fotbalist important al naționalei României, este de părere că dacă David Popovici primește sume consistente din partea statului, ar fi cazul ca și alți mari campioni ai României să fie recompensați în același mod.

„Ți se pare că e normal? Doar 6 oameni au mai primit, nu?

E foarte bine, dar sunt și alți oameni care ar fi trebuit să primească. Anamaria Brânză nu mai are unde să pună medaliile...

Să nu fiu înțeles greșit. Eu m-am bucurat când am văzut. Mi se pare că nu e doar victoria lui, ci victoria sportului românesc. Dar, de acum, toți care se duc și obțin medalii la Mondiale trebuie să primească 100.000 de euro. La toate sporturile olimpice!

Vin cei de la canotaj. Ce, ei muncesc mai puțin? Stau 11 din 12 luni sunt în cantonament.

Toată lumea muncește și toată lumea trebuie să primească 100.000 de euro de acum” - Basarab Panduru pentru Orange Sport.

David Popovici și recordul unic de 49 de ani pe care l-a egalat

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

Ce urmează pentru David Popovici, după medaliile de aur câștigate la CM Natație

După ce a strălucit la Budapesta, David Popovici va avea câteva zile de pauză, apoi va participa la alte trei competiții importante:

  • Campionatele Europene de juniori de la Otopeni (5-10 iulie);
  • Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august);
  • Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).​