Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat, luni seară, pe David Popovici, după ce sportivul în vârstă de doar 17 ani a devenit campion mondial al probei de 200 metri liber.

David Popovici, campion mondial in proba de 200 m liberFoto: Insidefoto / ddp USA / Profimedia

David Popovici, felicitat de Klaus Iohannis după ce a cucerit aurul la CM Natație

„Felicitări, David Popovici, pentru performanța extraordinară obținută la Campionatul Mondial de natație! Prin ambiția, talentul și perseverența dovedite, ai oferit astăzi multe emoții și bucurii tuturor românilor și ai scris o nouă pagină în istoria sportului românesc. Suntem mândri de tine!”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Facebook.

David Popovici a fost felicitat şi de premierul Nicolae Ciucă, dar şi de Lucian Bode (ministrul de Interne) și Eduard Novak (ministrul Sportului).

Nicolae Ciucă: „David Popovici este cel mai nou nume din cartea de aur a sportului românesc! La doar 17 ani, tânărul nostru a câştigat cursa decisivă de 200 metri liber, la care a stabilit şi un nou record mondial la juniori. Felicitări, David”.

Eduard Novak: „Fenomenal acest sportiv! Toate inimile României au bătut azi în pieptul lui şi i-au dat putere! David Popovici este primul nostru campion mondial de seniori, într-o probă masculină, cu un nou record, de 1:43.21 min. I-am transmis felicitările mele şi cât de mândri suntem de el! Mulţumim, David! Felicitări, abia ai început să scrii istorie în nataţie! Mai ai înainte multe pagini de glorie. Felicitări şi celor care îţi sunt aproape şi te ajută să zbori”.

Lucian Bode: „Felicitări, David Popovici! Tânărul nostru înotător, sportiv legitimat la Clubul Dinamo, este astăzi campion mondial la proba masculină de nataţie la 200 de metri liber. Primul care reuşeşte această uluitoare performanţă”.

David Popovici, campion mondial în proba de 200 m liber

David a spulberat recordul mondial de juniori pe care îl stabilise cu doar o zi în urmă (în semifinale).Popovici a încheiat cursa cu timpul de 1:43.21.

Podiumul a fost completat de Sunwoo Hwang (1:44.47 - Coreea de Sud) și Tom Dean (1:44.98 - Marea Britanie - campion olimpic la Tokyo).

Aflat la prima sa participare la o ediţie de Campionat Mondial de înot pentru seniori, David Popovici va mai lua startul în proba de 100 m liber (va participa în serii marți dimineața, de la ora 10:30).

Sportivul clubului CS Dinamo a devenit al treilea campion mondial (primul într-o probă masculină) din istoria înotului românesc, după Tamara Costache (1986 - 50 m liber) și Diana Mocanu (2001 - 200 m spate).

Bilanţul României la Mondiale este acum de trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

România mai este reprezentată de trei sportivi la CM Natație

La CM de Natație, România mai este reprezentată de Robert Glinţă (100 m şi 50 m spate), Constantin Popovici (sărituri) și Angelica Muscalu (sărituri).

Disciplinele de concurs de la Campionatul Mondial de natație sunt următoarele: înot, polo, sărituri, înot artistic, înot în ape deschise şi high diving.