David Popovici a uimit întreaga lume a natației și a devenit campion mondial la Budapesta. După finala probei de 200 m liber, Carmen Bunaciu și Răzvan Florea, foști mari înotători ai României, au avut numai cuvinte de laudă la adresa sportivului în vârstă de doar 17 ani.

David PopoviciFoto: Petr David Josek / AP - The Associated Press / Profimedia

Cu timpul de 1:43.21 (record mondial de juniori), Popovici a devenit al patrulea cel mai rapid sportiv din istoria acestei probe, după Paul Biedermann (1:42.00 - 2009), Michael Phelps (1:42.96 - 2008) și Yannick Agnel (1:43.14 - 2012).

Mai mult, David este al doilea cel mai rapid într-un costum textil (după Agnel), Biedermann și Phelps obținând rezultatele în timpul erei „super-costumelor”.

Carmen Bunaciu și explicația succesului - Cum a ajuns David Popovici să fie cel mai bun din lume

Carmen Bunaciu (60 de ani) a filmat și a postat pe Facebook finala probei de 200 m liber și a afirmat că David Popovici este în stare să doboare și recordul mondial (1:42.00, a fost stabilit în 2009 de Paul Biedermann).

„Avem a treia medalie de aur, prima obținută de un băiat. Mai era o medalie de bronz pe care o câștigase Dragoș Coman în 2003, la Barcelona. Astăzi, acest copil minunat, rachetă, ne aduce titlul mondial în sufletele noastre, putem spune.

Cursa a fost incredibil de puternică încă din start, David și Dean au fost aproape la egalitate trei lungimi de bazin, dar după ultima întoarcere David a avut o viteză net superioară celorlalți și a câștigat detașat. Clar a fost o cursă tactică, ceea ce ne spune foarte mult despre acest tânăr.

Este extrem de matur și hotărât, nu s-a lăsat copleșit de emoții. Așa cum am văzut în cursă, a arătat că poate doborî chiar și recordul mondial, unul dintre cele mai puternice, 1:42.00, care a fost obținut în epoca acelor costume de viteză.

De multe ori l-am auzit pe David vorbind nu doar despre colaborarea cu cei doi antrenori, cât și despre faptul că le ascultă indicațiile tehnice și tactice. Ne-am bucurat maxim. Foarte multă muncă, un talent deosebit, un fizic cu totul special, o tehnică incredibilă și își stăpânește foarte bine emoțiile. Noi suntem mai emoționați decât el!

Înotul este un sport în care contează foarte mult formarea unui copil. De la inițiere până la performanță durează undeva la 10 ani. Așa s-a întâmplat și în cazul lui David, în 10 ani de muncă a ajuns cel mai bun din lume. Cred că se antrenează 5 ore în fiecare zi, pentru că are și pregătire fizică pe uscat” - Carmen Bunaciu, potrivit DigiSport.

Răzvan Florea, impresionat de fenomenul David Popovici

Medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, Răzvan Florea (41 de ani) a afirmat că David este un fenomen și că acesta s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.

„E o zi istorică. E o performanță extraordinară. David ne-a obișnuit cu performanțe remarcabile. În 2022 vine cu o performanță fantastică pentru înotul românesc. Poate fi pusă în ramă această performanță. E a patra performanță din istorie. Bravo lui, bravo celor care au grijă de el, bravo antrenorului pentru că și el are un merit.

Așteptăm proba de 100 de metri, dar la 200 de metri a fost încântător. Mă bucur că România are un prim campion mondial la natație. Eu am deschis cutia cu o primă medalie olimpică.

David a fost un sportiv obișnuit până la 14 ani, apoi a început să se detașeze. De la vârsta de 15 ani a reușit performanțe foarte bune. E un sportiv de excepție, un sportiv pe care l-am văzut la 14 ani altcumva față de ceilalți înotători. Are o flotabilitate nemaivăzută. E un tip foarte concentrat, foarte atent în pregătire, iar performanțele apar. Este un fenomen.

Spre deosebire de mine sau de Robi, ochii sunt ațintiți asupra lui. Toată lumea așteaptă de la el performanțe remarcabile, iar până acum reușește să confirme. Ne așteptăm să meargă și mai bine. Mai are un hop, proba de 100 de metri, și sper să ne bucure și la Campionatul European de la București. Această performanță îi dă toate motivele și speranțele că va fi campion olimpic în 2024” - Răzvan Florea, potrivit DigiSport.

David Popovici, campion mondial în proba de 200 m liber

David a spulberat recordul mondial de juniori pe care îl stabilise cu doar o zi în urmă (în semifinale). Popovici a încheiat cursa cu timpul de 1:43.21.

Podiumul a fost completat de Sunwoo Hwang (1:44.47 - Coreea de Sud) și Tom Dean (1:44.98 - Marea Britanie - campion olimpic la Tokyo).

Aflat la prima sa participare la o ediţie de Campionat Mondial de înot pentru seniori, David Popovici va mai lua startul în proba de 100 m liber (va participa în serii marți dimineața, de la ora 10:30).

Sportivul clubului CS Dinamo a devenit al treilea campion mondial (primul într-o probă masculină) din istoria înotului românesc, după Tamara Costache (1986 - 50 m liber) și Diana Mocanu (2001 - 200 m spate).

Bilanţul României la Mondiale este acum de trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

România mai este reprezentată de trei sportivi la CM Natație

La CM de Natație, România mai este reprezentată de Robert Glinţă (100 m şi 50 m spate), Constantin Popovici (sărituri) și Angelica Muscalu (sărituri).

Disciplinele de concurs de la Campionatul Mondial de natație sunt următoarele: înot, polo, sărituri, înot artistic, înot în ape deschise şi high diving.