Atleta belarusă Krystsina Tsimanouskaya, care a fost forțată să renunțe la participarea la JO 2020 și să părăsească Tokyo, este în siguranță în capitala Japoniei. Salvarea ei poate veni de la două state europene care au anunțat deja că vor să-i ofere viză.

Krystsina TsimanouskayaFoto: Not supplied / East2West News / Profimedia

UPDATE: Sportiva este "deja în contact direct cu diplomaţi polonezi la Tokyo. Ea a primit o viză umanitară. Polonia va face tot ce este necesar pentru a o ajuta să-şi continue cariera sportivă", a anunţat Marcin Przydacz, adjunctul ministrului polonez al Afacerilor Externe, informează lefigaro.fr.

”Reprezentanţi ai Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) şi ai JO Tokyo 2020 au vorbit, duminică seară, cu sportiva din Belarus Krystina Timanouskaya", a declarat, luni, directorul de comunicare al CIO, Mark Adams.

"Ea ne-a asigurat că se simte în siguranţă. A petrecut noaptea într-un hotel de la aeroportul Tokyo Haneda, iar reprezentanţi ai CIO se vor întâlni din nou cu ea, luni, pentru a-i afla intenţiile şi pentru a o sprijini”, a adăugat Adams.

El nu a confirmat speculaţiile că sprintera va solicita azil în Uniunea Europeană. Oficiali din Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) lucrează la acest caz, a adăugat Adams.

La rândul său, guvernul japonez "va continua să coopereze îndeaproape cu organizaţiile în cauză şi va lua măsurile corespunzătoare", gestionând acest caz "în conformitate cu legea", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez Katsunobu Kato, fără a oferi alte detalii. Ministerul de Externe şi cel al Justiţiei din Japoniei, precum şi poliţia locală, au refuzat să comenteze pe acest subiect.

Polonia și Cehia au anunțat luni că vor să-i ofere sportivei viză de ședere, conform BBC. Atleta susținea duminică că intenţionează să ceară azil politic la ambasada Austriei din Tokyo.

Krystsina Tsimanouskaya a criticat în această săptămână vehement Federaţia de atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4x400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.

Pe de altă parte, Comitetul Olimpic din Belarus, condus de Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a indicat, într-o declaraţie, că sportiva a trebuit să-şi suspende participarea la Olimpiadă la ''decizia medicilor, din cauza stării sale emoţionale şi psihologice'', declaraţie calificată imediat ca ''minciună'' de către sportivă.

Tsimanousakaya a susținut că a fost dusă duminică cu forța la aeroportul Haneda din Tokyo, unde urma să zboare spre Belarus. Avionul a plecat însă fără sportivă, declanșând oricum o nouă controversă legată de regimul autoritar al lui Aleksandr Lukașenko în Belarus.