Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a asigurat vineri că are încredere în Comitetul Olimpic Internațional, în Japonia și în orașul gazdă Tokyo, că vor face alegerile corecte în gestionarea pandemiei, simultan cu găzduirea Jocurilor Olimpice, care trebuiau să se țină în 2020, dar au fost amânate din cauza Covid-19, potrivit AFP.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

"Întrebarea nu este dacă vom avea sau nu olimpiade, ci cum să gestionăm riscurile individuale în acest cadru", a declarat Michael Ryan, directorul OMS al urgențelor de sănătate, într-un comunicat de presă al conferinței de la Geneva.

OMS a dorit să fie liniștitoare, explicând că anumite măsuri legate de siguranța sportivilor, spectatorilor și a locurilor olimpice nu pot fi luate până la apropierea Jocurilor, a căror deschidere este programată pentru 23 iulie.

"Unele dintre aceste decizii pot fi luate doar mai aproape de eveniment, deoarece va depinde de situația epidemiologică din acel moment. Deci nu este deloc un eșec din partea organizatorilor să nu fi luat anumite decizii", a spus Ryan.

Mai mult de 200.000 de oameni au semnat o petiție online lansată miercuri care solicită anularea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Petiția a fost formulată de un fost candidat la postul de guvernator la Tokyo și un avocat.

Fiind postată pe platforma change.org, petiția se adresează preşedintelui CIO, Thomas Bach, preşedintelui Comitetului Internaţional Paralimpic, Andrew Parsons, premierului japonez Yoshihide Suga, ministrului pentru JO Tamayo Marukawa, guvernatorului din Tokyo Yuriko Koike şi preşedintelui Comitetului local de Organizare a JO, Seiko Hashimoto.

Iniţiatorul acesteia, Kenji Utsunomiya, cere anularea JO în contextul în care există resurse limitate din cauza pandemiei de coronavirus şi acestea ar trebui folosite în lupta cu Covid-19, nu pentru organizarea Jocurilor Olimpice.