Sportivii ucraineni au fost îndemnaţi de şefii lor să nu aibă niciun contact cu omologii lor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris din vara acestui an, relatează The Guardian.

Jocurile Olimpice de la ParisFoto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

Ucraina ameninţase că va boicota Jocurile după ce Comitetul Olimpic Internaţional a decis că ruşii şi belaruşii care nu susţin în mod deschis invadarea Ucrainei şi nu au legături în armată pot concura ca neutri.

Kievul a optat acum să participe, fără tragere de inimă.

Însă, conform recomandărilor publicate joi, orice contact cu „reprezentanţii statelor agresoare” în interiorul şi în afara locurilor olimpice este descurajat. Acest lucru este menit să evite posibile „provocari”, conform Kyiv Independent.

De asemenea, sportivii ucraineni nu ar trebui să ia parte la discuţiile cu olimpicii din Rusia şi Belarus pe reţelele de socializare, a declarat Comitetul Olimpic Ucrainean.

Pentru ceremoniile de premiere, ucrainenii sunt îndemnaţi să păstreze distanţa faţă de ruşi sau belaruşi şi să evite distribuirea de fotografii sau videoclipuri.

De asemenea, sportivii ucraineni ar trebui să se abţină de la conferinţe de presă comune, interviuri şi transmisiuni în direct, cu excepţia cazului în care acestea au legătură directă cu competiţia, transmite News.ro.

Într-o altă recomandare, Comitetul Olimpic al Ucrainei doreşte ca sportivii săi să raporteze încălcările cerinţei de neutralitate de către ruşi şi belaruşi.

Jocurile Olimpice de vară sunt programate să aibă loc în capitala Franţei în perioada 26 iulie - 11 august.