Sportul mondial trece printr-un moment foarte dificil din cauza pandemiei de coronavirus, iar situația din România nu avea cum să fie altfel. Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a declarat că niciun lot național sau olimpic nu se mai pregătește centralizat în România în acest moment, toți sportivii aflându-se la domiciliile lor.

Mihai CovaliuFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Jurnaliștii spanioli anunță: Jocurile Olimpice vor fi amânate din cauza coronavirusului

Ce spune Mihai Covaliu

"La ora actuală nimeni nu ne mai pregăteşte centralizat în România. Nimeni nu se mai pregăteşte centralizat, în schimb, toţi se pregătesc în siguranţă la domiciliile lor. Toată lumea se gândeşte în aceste momente la sănătatea lor şi a familiilor lor şi după aceea la performanţa pe care nu o pot obţine în condiţiile actuale de pregătire" - Mihai Covaliu într-un interviu pentru Agerpres.

Ministerul Tineretului şi Sportului a trimis vineri o adresă către toate centrele sportive naţionale prin care cerea loturilor aflate în pregătire să evacueze bazele în contextul pandemiei de coronavirus.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, trimisese miercuri autorităţilor române o solicitare prin care să li se permită loturilor olimpice să se pregătească pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urma deciziei luate împreună cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi cu ceilalţi preşedinţi ai comitetelor olimpice naţionale europene, privind continuarea antrenamentelor sportivilor.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a încercat să susţină ideea continuării pregătirii sportivilor în condiţii speciale, de carantină, dar a primit un răspuns negativ din partea comisiei formate din experţi epidemiologi, care au considerat că riscul de contaminare este ridicat chiar şi în condiţiile propuse.

Pandemia de coronavirus ridică tot mai multe semne de întrebare privind desfăşurarea JO 2020, a căror ceremonie de deschidere este programată pe 24 iulie.

Mai multe competiţii de calificare olimpică, la box, scrimă şi judo, au fost deja amânate sau anulate, provocând mari incertitudini în rândul sportivilor despre modul în care se va face calificarea la JO 2020.

Decizia de amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo "ar putea deveni inevitabilă" dacă pandemia de coronavirus va face imposibilă organizarea competiţiei în condiţii sigure, a recunoscut luni, pentru prima oară, premierul japonez Shinzo Abe.

Schimbarea sa de poziţie vine după ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a lăsat la rândul său, duminică, să se întrevadă posibilitatea unei amânări a evenimentului, oferindu-şi un termen de patru săptămâni pentru a lua o decizie în acest sens, împreună cu toţi partenerii săi. Canada şi Australia au anunţat că nu vor trimite sportivi la Tokyo, dacă Jocurile Olimpice se vor desfăşura la datele anunţate, 24 iulie - 9 august.

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori:

  • Ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial.
  • Ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.
  • Ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar trebui să aibă loc în perioada 24 iulie - 9 august.

Care ar putea fi cele trei variante ale CIO în privința amânării:

  • Jocurile Olimpice să aibă loc la finalul lui 2020
  • Olimpiada să se dispute în 2021 (după modelul Euro 2020)
  • Să aibă loc totuși în 2022.