Toate evenimentele importante din sport au fost anulate sau amânate din cauza coronavirusului, iar cele mai multe discuții din acest moment se adună în jurul Jocurilor Olimpice. Oficialii japonezi au dat nenumărate asigurări că Olimpiada va avea loc, însă recent Shinzo Abe (prim-ministrul nipon) a dat senzația că a făcut un prim pas înapoi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Recent, Abe a participat la o video conferință cu liderii din G-7 cu privire la pandemia de coronavirus, iar după ce a luat parte la acest eveniment și-a schimbat puțin discursul.

Premierul nipon a refuzat în fața jurnaliștilor să mai discute despre calendarul evenimentului pe care Tokyo ar trebui să-l organizeze, iar presa internațională a speculat imediat pe marginea comportamentului lui Abe.

A fost primul semn că oficialul japonez a făcut un mic pas în spate și că și-a trecut în agendă și varianta ca Jocurile Olimpice să fie amânate.

"Vreau să țin Jocurile Olimpice și cele Paralimpice în condiții perfecte, ca dovadă că rasa umană va câștiga lupta cu noul coronavirus. Am obținut sprijin pentru asta din partea liderilor G-7", s-a rezumat să spună Abe după video conferința la care a luat parte.

Nu mai departe de săptămâna trecută, Donald Trump (președintele SUA) a sugerat că cea mai bună variantă ar fi aceea ca Jocurile Olimpice să fie amânate cu un an (să aibă loc în vara lui 2021).

Întrebat încă o dată despre calendarul evenimentului, Shinzo Abe a repetat discursul de mai sus, fără să răspundă direct. Este pentru prima dată când vreun oficial nipon face un pas în spate, semn că amânarea Olimpiadei începe să devină o variantă luată în calcul și de Japonia.

De altfel, un sondaj realizat în ultimele săptămâni a scos la iveală faptul că aproape două treimi din japonezi sunt de părere că Jocurile Olimpice ar trebui amânate din cauza coronavirusului.

"Politica de amânare a Jocurilor s-a schimbat. În primele zile ale crizei, o amânare ar fi fost văzută ca un eșec al lui Abe de a gestiona situația. Acum, este vorba despre o criză globală, o amânare ar putea fi necesară pentru a apăra poporul japonez", a precizat Tobias Harris, analist.

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori:

  • Ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial.
  • Ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.
  • Ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar trebui să aibă loc în perioada 24 iulie - 9 august.