Serena Williams a reusit a 17-a victorie consecutiva in fata Mariei Sharapova, liderul mondial dominand autoritar o semifinala de Wimbledon in care rusoaica nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor. Serena a avut nevoie de o ora si 18 minute pentru a se impune in doua seturi: 6-2, 6-4. In marea finala, sportiva din SUA o va intalni pe Garbine Muguruza, iar in cazul in care se va impune, va contabiliza al 21-lea trofeu de Grand Slam, aflandu-se la o singura lungime distanta de recordul detinut de Steffi Graf (22).

Serena Williams, liderul ierarhiei WTAFoto: wimbledon.com

Meciuri directe: 18-2 pentru Serena Williams

Cele doua victorii ale Mariei sunt din 2004: Wimbledon, pe iarba, scor 6-1, 6-4; Turneul Campioanelor - finala, pe hard, scor 4-6, 6-2, 6-4.

In urma traseului de la Wimbledon, Maria Sharapova va reveni pe locul doi in ierarhia WTA. Simona Halep va ramane pe trei, iar Petra Kvitova va cobori pe 4.

Statistica partidei Serena Williams vs Maria Sharapova:

Asi: 13-2

Duble greseli: 2-6

Puncte castigate cu primul serviciu: 86%-69%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 57%-29%

Puncte de break castigate: 3/9(33%) - 0/0(0%)

Lovituri castigatoare: 29-9

Greseli nefortate: 15-13

Total puncte castigate: 66-50

Distanta alergata: 821,7 metri - 807,6 metri.

Desfasurarea partidei:

Setul I

Semifinala a inceput dezastruos pentru Maria: cu trei duble greseli la purtator, rusoaica i-a facut practic cadou break-ul marii rivale. Serena a castigat contra serviciului fara sa iasa in evidenta cu ceva - doar simpla prezenta i-a dat insa fiori Mariei. Williams s-a desprins la 2-0, iar Sharapova a reusit, cu emotii, sa castige pe propriul serviciu si sa stranga scorul (2-1).

Stiind ca singura sansa de a se impune este sa fie agresiva, Maria a riscat si cand a trebuit si cand nu. A "scapat" afara mai multe forehand-uri, nu a putut sa "ridice" peste fileu mingea trimisa pe centrul terenului de Serena, iar liderul mondial s-a desprins la 4-1, cu dublu break. Atunci cand a lovit mai moale, Maria a fost imediat taxata de Serena, rusoaica aratand insa, o data in plus, ca nu stie sa se apere si ca are mari probleme la nivel de deplasare atunci cand este "agresata".

Cu un prim serviciu desprins parca din circuitul ATP, Serena si-a permis sa zburde pe teren si sa castige la zero game-ul care a modificat tabela la 5-1 in favoarea ei.

La nivel de priviri razboinice, Maria a fost cel putin egala adversarei, dar doar atat - pe teren, a fost o singura jucatoare: Serena Williams. Sportiva din SUA a castigat cu 6-2 primul set, dupa 33 de minute.

Serena a reusit 7 asi, a castigat 83% din punctele jucate cu primul serviciu si 64% din cele jucate cu al doilea. A castigat doua din cele 4 mingi de break, iar raportul lovituri castigatoare/ erori nefortate a fost de 12-7.

De cealalta parte, Maria nu a avut nici macar o sansa de break, a comis 9 erori nefortate si a avut 4 lovituri castigatoare.

Set II

"Eliberata" parca dupa pierderea categorica a primul set, Maria a trimis mult mai bine cu primul serviciu, lucru care i-a permis sa ajunga in situatia de a conduce punctele. S-a descatusat dupa un forehand din alergare care a prins coltul terenului si a castigat game-ul de serviciu la 15 (a condus pentru prima data pe tabela: 1-0).

Cu toate ca a reusit sa fie mai agresiva si a bifat chiar si un retur castigator superb cu backhand-ul in lung de linie, Maria nu a avut raspuns atunci cand Serena a trimis cu primul serviciu. Sportiva din SUA si-a facut serviciul si a egalat la 1.

Observand ca duelurile in forta de pe centrul terenului sunt castigate in mare parte de adversara, Maria a rupt ritmul cu o "scurta" - lovitura inspirata: Serena a ajuns la minge, dar a trimis afara. Rusoaica a scapat cu bine de "povara" serviciului (2-1 in favoarea sa).

Dupa cateva momente de echilibru in game-ul de serviciu, Serena a trimis un as din al doilea serviciu, trimitandu-i adversarei mesajul clar ca este pregatita sa faca orice pentru a se impune si pentru a ajunge sa joace cu trofeul pe masa (2-2).

Fragilul echilibru din cateva schimburi s-a rupt iremediabil atunci cand Maria a fost din nou "obligata" sa serveasca: a trimis constant cu al doilea, Serena a returnat de parca peste fileu ar fi fost Novak Djokovic, iar break-ul a venit firesc dupa o...ati ghicit - dubla greseala a Mariei...(3-2).

Serena a continuat sa serveasca la un nivel inalt, iar atunci cand nu i-a intrat primul serviciu, Maria a fost incapabila sa returneze corespunzator. Fara emotii, Williams s-a desprins la 4-2. Pusa in situatia de a servi, Maria a ramas inca o data "corigenta", iar Serena "s-a trezit" cu 40-15. Usor relaxata, americanca i-a permis Mariei sa intre putin in teren, zona de confort pentru rusoaica. Sharapova a salvat mingile de break, si-a facut serviciul si a ramas in set aproape de Serena.

A urmat cel mai greu game de serviciu pentru Williams, insa la 30-30, Maria a pus prea multa "ura" intr-un forehand in cross, iar mingea nu a gasit varul de pe linia de fund: 5-3 pentru Serena.

In al 17-lea game al semifinalei, Maria a dat drumul bratului si a reusit o dreapta inversa de toata frumusetea - din pacate, mult prea putin pentru un meci in care o intalnesti pe Serena Williams. Publicul a incurajat-o cat a putut pe rusoaica, dorind sa vada acea "batalie" de care sa ne aducem aminte si peste ani de zile...Spectatorii au primit insa o noua dubla greseala - minge de meci pentru Williams. Maria a reusit insa una din revenirile clasice si a trimis setul pe serviciul Serenei. Americanca nu a asteptat prea mult a doua minge de meci si a inchis setul la 6-4, iar meciul dupa o ora si 18 minute.

Clasamentul castigatoarelor de Grand Slam (din toate timpurile)

1 Margaret Court 24 (11 AO, 5 RG, 3 W, 5 US Open)

2 Steffi Graf 22 (4 AO, 6 RG, 7 W, 5 US Open)

3 Serena Williams 20 (6 AO, 3 RG, 5 W, 6 US Open)

4 Helen Wills Moody 19

5 Chris Evert, Martina Navratilova 18

7 Billie Jean King 12

8 Monica Seles, Maureen Connolly Brinker 9

10 Suzanne Lenglen 8 etc.

* AO = Australian Open, RG = Roland Garros, W = Wimbledon.