Exponenta a scolii romanesti de semifond, Paula Ivan a reusit cea mai mare performanta din cariera in 1988, cand a cucerit titlul olimpic la 1500 de metri. Rezultatul a ramas in istorie, chiar daca emotiile acelei zile s-au mai estompat - inaintea finalei la 1500, Paula Ivan luase startul si la 3000 de metri, acolo unde, din cauza unor erori de tactica, a obtinut locul secund. Pentru a evita repetarea greselilor, antrenorul Ion Puica i-a cerut sa ia un start puternic si sa mentina ritmul. Sportiva a avut un moment de indoiala si i-a spus tehnicianului ca nu crede ca va putea duce toata cursa la un nivel de forta.

De voie, de nevoie, Paula Ivan a plecat tare; efectul surpriza a functionat pentru ca toate concurentele au ramas in urma, asteptand probabil ca romanca sa se epuizeze la un moment dat. Cand s-a intrat in ultimul tur, surpriza s-a transformat in panica - Paula Ivan mentinea ritmul si nu dadea semne ca se va opri. Ceea ce nu a facut si a trecut prima linie de sosire.

"Pe ultima parte, auzeam zgomotele multimii si nu stiam ce se intampla. M-am uitat in spate si, ciudat, nu venea nimeni din urma. Atunci mi-am dat seama ca ma incurajau pe mine", isi aminteste Paula Ivan, a carei cursa de aur o mentine in istoria atletismului drept "locomotiva din Seul".