Lotul Paralimpic al Romaniei, format din sase sportivi care vor concura in competitii de profil la Jocurile Olimpice de la Londra, a fost prezentat publicului, vineri, 3 august, intr-o ceremonie organizata de Comitetul National Paralimpic. Presedintele Comitetului Paralimpic Roman, Sally Wood Lamont, a declarat, in cadrul ceremoniei, ca echipa care se va deplasa la Londra este cea mai numeroasa si bine pregatita din tara noastra pentru Jocurilor Paralimpice, cu sase sportivi calificati, "nu doar acceptati ca outsideri sau prin invitatie".

Foto:
  • Vezi in fotogalerie imagini din cadrul ceremoniei de prezentare a Lotului Paralimpic Roman

Reprezentantii Romaniei la Jocurile Paralimpice de la Londra, care se vor desfasura in intervalul 29 august - 9 septembrie sunt atletul Florin Cojoc, campion european la saritura in lungime, ciclistii Eduard Novak (campion mondial si olimpic la velodrom si proba rutiera) si Imre Torok, inotatorii Samuel Ciorap (17 ani) si Naomi Ciorap (15 ani) si jucatorul de tenis de masa Dacian Makszin.

Atletism

Florin Cojoc

Florin Cojoc

Foto: Comitetul Paralimpic Roman

Florin Cojoc (31 de ani), originar din Iasi. A fost primul sportiv calificat pentru Londra si este antrenat de Viorica Ursana de la Scoala Sportiva din Iasi.

In 2010 a castigat medalia de argint la 100 m si saritura in lungime la Bologna. In 2011 la Knowsley, Liverpool, la saritura in lungime a atins baremul de calificare pentru Paralimpiada de la Londra. In iunie 2012 a devenit campion European castigand medalia de aur la concursul de la Staadskanaal, Olanda.

Ciclism

Eduard Novak (35 de ani) din Miercurea Ciuc a fost initial campion la patinaj viteza, dar un accident grav de masina din adolescenta l-a indreptat spre ciclism, sport la care a devenit campion mondial. La Beijing in 2008 a castigat argintul la proba de sosea si 2 locuri 4 la alte probe.

Eduard Novak

Eduard Novak

Foto: Comitetul Paralimpic Roman

In 2011 a castigat titlul mondial la Campionatele Mondiale din Danemarca, plus o medalie de argint la cursa pe sosea.

In februarie 2012 a castigat titlul mondial si la velodrom. Este cea mai mare sansa a echipei de a castiga medalie la Londra si Novak s-a antrenat la maximum pentru acest scop. Este singurul sportiv roman care a mai participat deja la Paralimpiada. Este antrenat de Cristiano Valoppi din Italia.

"Pentru Olimpiada de la Beijing nu am avut antrenor si nici suportul tehnic necesar, dar m-am bucurat enorm pentru medalia castigata. Acum este timpul sa lupt pentru aur. Am perseverenta unui sportiv motivat si visul olimpic pentru mai mult, mai bine. Nu a fost usor sa incep un nou sport la 25 de ani, dar in doi ani am devenit campion european. (...).

Rezultatele mele sunt stabile de un an. Ciclismul presupune o buna dozare a efortului, tenacitate si intuitie. De 11 ani fac ciclism, iar 15 ani am facut patinaj viteza, in total sunt 26 de ani de lupte pentru performante sportive', a spus, pentru Agerpres, Eduard Novak.

Imre Torok

Imre Torok

Foto: Comitetul Paralimpic Roman

Imre Torok s-a nascut la Miercurea Ciuc in 1965. A castigat locul 4 la patinaj viteza la campionatele nationale. Dupa 20 de ani a trecut la ciclism, la fel ca si Eduard Novak. La Belgrad in 2011 a castigat bronzul la cursa pe sosea. Este prima lui participare la Jocurile Paralimpice.

Inot

Naomi Ciorap din Cluj-Napoca s-a nascut pe 10 iulie 1996 si este cea mai tanara membra a echipei. Este eleva la Scoala de Nevazatori din Cluj, a inceput inotul in 2008, iar din 2009 a intrat in echipa nationala. Prima competitie internationala a fost in Germania in 2009.

Naomi Ciorap

Naomi Ciorap

Foto: Comitetul Paralimpic Roman

In aprilie 2011 a doborat recordul mondial al Asociatiei Sportivilor Nevazatori in clasa ei S13 la 100 m fluture si 50 m spate. Este in prezent pe locul 6 din Europa.

"Nu voi abandona niciodata viata sportiva, prin natatie am mers mereu inainte si la propriu si la figurat. Voi face inot de performanta pana cand voi avea rezistenta fizica necesara", a spus, pentru Agerpres, Naomi Ciorap.

Samuel Ciorap

Samuel Ciorap

Foto: Comitetul Paralimpic Roman

Samuel Ciorap este fratele mai mare a lui Naomi, nascut in 4 decembrie 1994. Inoata din 2008 si este tot elev al Scolii de Nevazatori din Cluj.

A castigat numeroase medalii, cea mai buna performanta fiind locul 4 la europene si medalii de argint la Campionatele Mondiale pentru Nevazatori din 2011.

Este in prezent pe locul 4 in Europa. Este ambitios si luptator si-si doreste foarte mult o medalie la Londra. Deja este un castigator prin faptul ca s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice.

Tenis de masa

Dacian Makszin (31 de ani, din Cluj) joaca tenis de masa la nivel international de 7 ani. Este prima calificare a unui jucator roman de tenis de masa.

Dacian Makszin

Dacian Makszin

Foto: Comitetul Paralimpic Roman

"Eu sunt fericit ca m-am calificat la Jocurile Olimpice de la Londra. A fost o calificare dificila. Acum sper sa ma autodepasesc, sa obtin o medalie. Imi cunosc adversarii, la categoria mea suntem 24 de competitori din lume. Va fi o lupta grea, dar eu ma voi stradui sa ma autodepasesc, sa ma concentrez", a spus Dacian Makszin.

La editia din acest an vor avea loc cele mai ample Jocuri Paralimpice din intreaga istorie. Vor participa circa 4.200 de sportivi, cu aproximativ 250 mai multi ca in 2008, tarile reprezentate in numar de 165, cu 19 mai multe ca la Beijing.