Astazi ii spunem simplu: plonjon. La inceputul secolului XX i se spunea "robinsonada". Robinsonadele faceau deliciile tribunelor, fotografii se grabeau sa le imortalizeze, iar portarii capatau supranume ca "pantera", "felina" sau "omul de cauciuc".

JackRobinsonFoto: Wikipedia

"Jack" Robinson este considerat primul portar care a plonjat dupa baloane. Pana la el, portarii se multumeau sa respinga mingea cu mainile sau cu picioarele fara sa faca salturi aeriene. Mai mult, Robinson a introdus in repertoriul portarului european gama de salturi si plonjoane si de aceea este recunoscut ca un deschizator de drumuri si indrumatori pentru o noua generatie de portari, scrie George Mihalache in cartea "De ti-ar spune poarta mea".

Acelasi lucru il remarcase cu ani inainte Gyula Grosics, international maghiar, care spunea despre Robinson ca, "asemeni altor portari faimosi ai Albionului, a fost un pioner al acestei arte si a aratat calea pentru portarii Europei".

John William "Jack" Robinson (22 Aprilie 1870 - 28 Octombrier 1931) a jucat in cariera sa la Derby County, Southampton si pentru Nationala Angliei. Cele mai mari succese le-a cunoscut la Southampton care a dominat fotbalul englez o buna perioada.

Avea sa se faca remarcat imediat in turneul pe care Southampton l-a intreprins in 1899 pe batranul continent. Gama sa de salturi avea sa uimeasca portarii adversi si sa ridice in picioare tribunele, scria Francis Hodgson. Portarii din Ungaria, Austria s-au grabit sa invete de la Robinson "tehnicile moderne" care sunt nelipsite de atunci din bagajul oricarui portar pana in zilele noastre.

Fara "robinsonadele" sale si ale tuturor acestor "frumosi nebuni dintre buturi" spectacolul de pe dreptunghiul verde nu ar mai fi la fel.