Comitetul Executiv al FRF a votat ramanerea echipelor FC Timisoara si Gloria Bistrita in Liga 1, cu toate ca cele doua formatii nu au primit licenta. Decizia a fost insa atacata de catre Mircea Sandu, cel care a precizat ca hotararea finala apartine TAS-ului si ca pana in acel moment banatenii si ardelenii raman retrogradati. Justificarea boss-ului FRF este una simpla: s-a votat degeaba, Comitetul Executiv nu are competenta, iar totul va fi decis la Lausanne. Haosul din fotbalul romanesc a atins cote maxime in cursul zilei de luni...

Marian Iancu, patron FC TimisoaraFoto: AGERPRES

Sirul evenimentelor halucinante de la FRF:

  • prima hotarare a zilei: FC Timisoara a castigat dreptul de a ataca decizia privind licentierea la TAS
  • Viorel Duru (directorul Comisiei de Licentiere) a precizat, intr-o conferinta de presa, ca decizia privind retrogradarea echipelor FC Timisoara si Gloria Bistrita ramane in picioare.
  • Andrea Traverso (directorul UEFA pentru Licentierea Cluburilor) a anuntat ca UEFA nu are nicio legatura cu ramanerea Timisoarei in Liga 1, decizia forului european fiind doar aceea ca echipa de pe "Dan Paltinisanu" nu va putea juca in cupele europene.
  • Comitetul Executiv al FRF a votat (9 voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri) ca FC Timisoara si Gloria Bistrita sa ramana in Liga 1.
  • Mircea Sandu trimite "cazul Timisoara" la TAS, presedintele FRF motivand decizia astfel: Comitetul Executiv nu are competenta pentru a supune la vot o astfel de problema.
  • In aceste conditii, FC Timisoara si Gloria Bistrita raman retrogradate cel putin pana la o decizie finala a TAS-ului.

"In prima faza, membrii CEx eliminasera aprobarea manualului de licentiere pentru trei ani de zile, o decizie care distrugea fotbalul, o prostie. Aceasta greseala a fost indreptata si anulata. Eu n-aveam cum sa ma duc sa le spun membrilor ca n-au cum sa voteze asa ceva. N-am influentat niciodata un membru al Comitetului Executiv. Mitica, saracu', vrea sa ajute. Dar trebuie sa ajuti cu legea in mana. Bine ca am indreptat o greseala care se putea comite. Nu stiu de votul prin care s-a decis ramanerea Timisoarei in Liga 1, n-am fost in sala in acel moment. Comitetul Executiv nu are atributii in procesul de licentiere" - Mircea Sandu (gsptv).

"Azi (nr. luni) s-a votat in Comitetul Executiv ca FC Timisoara, Gloria Bistrita si FC Bihor sa joace in sezonul viitor in Liga I. Dumitru Dragomir a propus la rubrica diverse sa se voteze pentru ca in urmatorii trei ani sa nu se mai tina cont de manulalul de licentiere si pentru ramanerea in Liga I a echipelor FC Timisoara si Gloria Bistrita. S-a aprobat, cu 9 voturi pentru, 2 abtineri si 2 impotriva. Eu si domnul Marius Stan (n.r. - presedintele clubului Otelul Galati) am fost impotriva", a declarat Dumitru Costin, presedintele sindicatului fotbalistilor recunoscut de FIFPRO.

* In pofida celor stabilite, Mircea Sandu (presedintele FRF) a precizat ca decizia finala in acest caz va putea fi luata doar de catre TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv).

"FC Timisoara nu are voie sa participe in cupele europene, este o decizie definitiva. UEFA nu poate decide daca echipa va putea juca in prima liga din Romania in sezonul viitor, acest lucru este de competenta FRF", a declarat Andrea Traverso, directorul UEFA pentru Licentierea Cluburilor.

Pozitia UEFA in privinta situatiei FC Timisoara:

  • "Timisoara a fost exclusa din Europa doar pentru acest sezon. Nu mai este nicio sansa ca Timisoara sa joace in cupele europne decizia nu poate fi schimbata. Procesul nostru de licentiere este foarte clar, pana la 31 mai trebuie sa fim informati clar asupra cluburilor care nu au primit licenta".
  • "Sunt multe echipe care nu au primit licenta pentru cupele europene. Daca Timisoara va evolua in Liga 1 este de competenta FRF. Noi nu putem lua aceasta decizie".
  • "Pentru ca nu a primit licenta din partea FRF, FC Timisoara nu poate participa in Champions League sau Europa League, in Liga 1 deocamdata nu se stie. Sunt multumit de cum s-a desfasurat procesul de licentiere in Romania.
  • "Nu am verificat nici un dosar, nu am facut vreun audit asupra FRF, dar am fost in permanent contact cu oficialii romani" - Andrea Traverso, directorul UEFA pentru Licentierea Cluburilor.