Umbrita in campionat de rivala Real Madrid, Barcelona spera sa castige in 7 mai 1986 finala Cupei Campionilor Europeni. Cu gandul la primul lor trofeu major si la faptul ca in ziua anterioara Realul castigase Cupa UEFA, catalanii au fost excesiv de increzatori inaintea finalei cu Steaua, o echipa mica de pe scena fotbalului european.

25 de ani de la cucerirea Cupei Campionilor EuropeniFoto: Agerpres

Increderea s-a transformat insa in timpul meciului in neputinta si nervi. In ciuda sprijinului primit de la cei 60.000 de fani veniti pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, catalanii nu au putut strapunge zidul defensiv al Stelei. Dupa ce eliminase pe Sparta Praga, Porto, campioana en-titre Juventus, ce il avea in compenenta pe Michel Platini, si dupa ce a intors un 3-0 in fata celor de la Goteborg, Barcelona se impiedica de o echipa mult mai slab cotata.

Finala s-a decis in cele din urma la penalty-uri, acolo unde Steaua a fost ridicata pe cele mai inalta treapta de Helmuth Duckadam, "Eroul de la Sevilla". Majearu si Boloni au ratat primele penalty-uri ale Stelei, insa Duckadam avea sa aduca trofeul Cupei Campionilor la Bucuresti, dupa ce a parat cele patru suturi ale lui Alexanko, Pedraza, Pichi Alonso si Marcos. Lacatus si Balint au fost singurii care au reusit sa transforme loviturile de la 11 metri, iar Steaua castiga finala cu 2-0, lasand Barcelona in lacrimi.

7 mai 2011 - La 25 de ani de la obtinerea celei mai mari performante din istoria fotbalului romanesc, Steaua isi aduce aminte de eroii sai printr-un comunicat: "Pentru aceasta performanta neegalata in istoria fotbalului romanesc, clubul si suporterii nostri le vor fi recunoscatori intotdeauna eroilor acelei seri magice de la Sevilla, care au adus faima Romaniei. Obtinerea celui mai ravnit trofeu din Europa la nivelul competitiilor inter-cluburi a reprezentat un moment de cotitura in fotbalul autohton, Steaua fiind echipa care, din acel moment, a devenit imaginea Romaniei pe plan sportiv pe "Batranul Continent". Cele patru lovituri de la 11 metri aparate de Helmuth Duckadam, care i-au adus un loc in Cartea Recordurilor, cele doua reusite ale tinerilor, pe atunci, Lacatus si Balint, superba echipa a Stelei din anii '80 si triumful la nivel european ii determina pe toti stelistii sa fie mandri de faptul ca iubesc culorile ros-albastre. Steaua este si va fi intotdeauna cea mai de succes si cea mai iubita echipa din Romania, singura care a ridicat stacheta in Europa".

Fara prea mult fast, fara vreo festivitate anuntata. Echipa de aur a Stelei nu a fost insa uitata de Ministerul Apararii Nationale, care vineri, 6 mai, alaturi de Clubul Sportiv al Armatei, a organizat o festivitate pentru "Eroii de la Sevilla", la care au participat Emerich Ienei, Helmuth Duckadam, Anghel Iordanescu, Victor Piturca, Adrian Bumbescu, Tudorel Stoica, Stefan Iovan, Mihail Majearu si Marin Radu. Echipa Stelei din '86 a primit cea mai inalta distinctie a MApN: Emblema Onoarea Armatei Romane.

Emerich Ienei: "N-a fost usor, dar am dovedit pana la urma ca romanii au talent, au determinare, au mandrie. Va spun sincer ca a fost foarte greu, dar in ultimul moment, in ultimele jocuri mi-am dat seama ca avem acea putere si concentrare sa ajungem in finala si de ce nu, sa castigam finala Cupei Campionilor. Le-am spus: . Echipa a raspuns: . Si au castigat. Ii multumesc Armatei ca are grija de noi si sper ca in anii care vin si clubul Steaua o sa-si aminteasca de aceasta echipa. Echipa din '86 a fost intr-adevar de aur pentru ca a dovedit prin castigarea Cupei Campionilor".

Helmuth Duckadam: "Ma bucur ca am reusit sa ne intalnim, chiar daca nu au fost toti. E o bucurie si sper sa reusim si la anul sa ne intalnim. Acest trofeu cucerit acum 25 de ani nu va mai fi cucerit in curand si sper ca cei care joaca acum fotbal sa-si doreasca cucerirea lui. Sa fim seriosi, nici Steaua, nici alta echipa din Romania nu are niciun fel de posibilitate de a castiga Liga Campionilor in urmatorii 30 de ani. Ca sa poti face o asemenea echipa trebuie sa investesti cateva sute de milioane de euro".

Duckadam a fost singurul oficial al Stelei care s-a prezentat la festivitatea de la Cercul Militar National. Finantatorul Stelei a avut o atitudine tipica: "Pentru cei care au castigat Cupa in '86 a fost o performanta, sa le dea Dumnezeu sanatate, dar asta nu inseamna ca n-am voie sa zic nimic de nici unul din ei. Il felicit pe domnul Oprea (ministrul Apararii) ca i-a decorat pe fostii jucatori, dar decat sa faca asta, mai bine sa nu ne puna pe noi sa platim 60.000 de euro pe luna, chirie la stadion. Mai bine ajuta el echipa de acum. Steaua de acum a facut performanta cat au facut toate echipele din Romania, la un loc, dupa 1989" (Gsptv)

Parcursul Stelei la Cupa Campionilor Europeni 1985/1986:

Primul tur - Steaua - Vejle (Danemarca) 5-2 general

18 septembrie 1985: Vejle - Steaua Bucuresti 1-1 (Barnett '61/ Radu '89)

2 octombrie 1985: Steaua Bucuresti Vejle 4-1 (Piturca '8, Boloni '34, Balint '51, Stoica '74/ Simonsen '37)

Turul al doilea - Steaua - Budapest Honved (Ungaria) 4-2 general:

23 octombrie 1985: Budapest Honved - Steaua Bucuresti 1-0 (Detari '33)

6 noiembrie 1985: Steaua Bucuresti - Budapest Honved 4-1 (Piturca '1, Lacatus '35, Barbulescu '46, Majearu '52-penalty/ Detari '64-penalty)

Sferturi de finala: Steaua - Kuusysi (Finlanda) 1-0 general:

5 martie 1986: Steaua Bucuresti - Kuusysi 0-0

19 martie 1986 Kuusysi - Steaua Bucuresti 0-1 (Piturca '86)

Semifinale: Steaua Bucuresti - Anderlecht (Belgia) 3-1 general:

2 aprilie 1986: Anderlecht - Steaua Bucuresti 1-0 (Scifo '78)

16 aprilie 1986: Steaua Bucuresti - Anderlecht 3-0 (Piturca '4, '71, Balint '23)

Finala - 7 mai 1986:

Steaua Bucuresti - Barcelona 0-0 (2-0 dupa loviturile de departajare): Lacatus, Balint

Echipa Stelei din finala Cupei Campionilor Europeni: Helmuth Duckadam; Stefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Barbulescu; Lucian Balan (Anghel Iordanescu '73), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu; Marius Lacatus, Victor Piturca (Marin Radu '112). Antrenori: Emerich Ienei si Anghel Iordanescu

Programe tv dedicate implinirii a 25 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni:

TVR1: ora 17:10 A fost odata ca niciodata! Un sfert de veac de la cel mai amre succes al fotbalului romanesc: cucerirea Cupei Campionilor Europeni de catre Steaua, pe 7 mai 1986, la Sevilla

Sport.ro: ora 19:00 "Stapanii Europei" Steaua - Barcelona, finala CCE Sevilla '86