Cazurile de coruptie din ultima perioada ce au implicat Federatia Internationala de Fotbal (FIFA), Federatia Europeana de Fotbal (UEFA) sau Comitetul Olimpic International (CIO) sunt luate in serios de Consiliul Federal Elvetian, care va analiza activitatile organizatiilor internationale sportive ce isi au sediul in aceasta tara.

FIFAFoto: Reuters

"Este clar ca Elvetia este obligata sa faca ceva pentru a combate coruptia deoarece in tara noastra sunt numeroase sedii centrale ale unor federatii internationale si, prin rezolvarea acestei probleme, vrem sa dam un exemplu. Dar acest lucru nu va fi usor, aceste federatii avand propriile reguli, legi nationale si internationale, probleme mondiale", a declarat Ueli Maurer, ministrul sportului din Elvetia.

Organizatiile sportive non-profit, asa cum sunt CIO (cu sediul central la Lausanne), UEFA si FIFA (cu sediul central la Nyon) nu raspund in fata legilor anti-coruptie din Elvetia, Maurer incercand acum sa remedieze aceasta chestiune.

Dupa terminarea anchetei, departamentul federal de sport va prezenta Consiliului un raport prin care va expune masurile pe care organizatiile sportive in cauza le iau pentru a preveni si inlatura astfel de practici, precum si nevoia unei eventuale reglementari speciale in acest caz.

In ultimele luni publicatii din Marea Britanie sau Germania au dezvaluit diverse acte de coruptie ale unor oameni din fotbal. Astfel, se presupune ca anumiti membri ai UEFA au luat mita pentru a-si da votul candidaturii Poloniei si Ucrainei in vederea organizarii EURO 2012, dar si ca anumiti membri FIFA si CIO ar fi luat bani pentru a-si vinde voturile anumitor candidaturi la Mondialul 2018.