Introducerea tehnologiei pentru linia portii nu este o solutie pentru fotbal, este de parere presedintele UEFA, Michel Platini, care sprijina arbitrii, militand pentru pastrarea sistemului celor doi asistenti din spatele fiecarei porti.

Platini nu vrea tehnologie video in fotbalFoto: Reuters

Greselile de arbitraj de la Cupa Mondiala din Africa de Sud au readus in discutie o problema veche ce pare fara de sfarsit: este sau nu nevoie ca fotbalul sa beneficieze de tehnologie pe linia portii? FIFA a introdus deja in agenda discutarea acestei chestiuni, dupa ce in 2008 a respins sistemul Hawk-eye, folosit in tenis si cricket, iar in acest an a refuzat introducerea balonului cu microcip, considerandu-l "prea complicat".

Michel Platini, insa, se declara impotriva introducerii tehnologiei in fotbal, cerand sprijin pentru arbitri. "Un arbitru este intotdeauna sub presiune deoarece el este unul singur. In tenis, este un singur arbitru, dar in jurul terenului sunt si 12 oameni care au un cuvant de spus. Intr-o lume frumoasa se respecta deciziile arbitrilor, chiar si in cazul in care au comis o greseala. Avem campanii de Fair Play si Respect, dar se pare ca avem un drum lung pana la intelegere", a declarat presedintele UEFA pentru site-ul oficial al Federatiei Scotiene de Fotbal.

Platini crede ca sistemul cu doi arbitri in spatele portilor, folosit acum si in Liga Campionilor, este solutia catre un arbitraj mai bun. "Un arbitru nu este suficient, nu in epoca moderna cand un meci e filmat cu 20 de camere. E nedrept, camerele pot sa vada totul, dar un arbitru are o singura pereche de ochi. De fiecare data cand face o greseala, acele camere sunt acolo sa o scoata in evidenta. De aceea, in ultimii zece ani am cerut sa schimbam sistemul, sa imbunatatim situatia si sa ii sprijinim pe arbitri. Acesti oameni vor face greseli si ca sa fii arbitru cred trebuie sa fii si masochist. Sistemul este prost si stiu asta de 40 de ani", a adaugat Platini.

Solutia gasita de Platini este sprijinirea arbitrului, nu introducerea asistentei tehnologice: "Daca introducem astfel de tehnologii, atunci vom avea un fotbal de tip Playstation".

"Arbitrul trebuie sa fie ajutat de cluburi, fani, jucatori, media si autoritati - toata lumea are o responsabilitate. De aceea am adaugat doi asistenti pentru jocurile din Liga Campionilor. Este un pas logic avand in vedere multitudinea de camere care pot inregistra diferite incidente: cu cat sunt mai multi ochi ce il asista pe arbitru, cu atat este mai mare si sansa de a repera aceste incidente. Arbitrul trebuie lasat sa-si faca treaba. Intelegem ca are o presiune enorma asupra sa, dar noi toti trebuie sa-l ajutam", este de parere Platini.

"Noi trebuie sa ajutam, aceasta este filosofia mea, dar arbitrii se pot ajuta si singuri, ei au puterea de a castiga respect. Cand am fost jucator, daca ma duceam sa protestez ceva in fata arbitrului si primeam cartonasul galben, a doua oara nu ma mai apropiam de el. Daca arbitrul nu-mi arata cartonasul galben, vedeam o slabiciune la el, asa ca protestam si alta data. Aceasta este realitatea", a concluzionat oficialul.