Conflictul dintre suporteri si conducere lasa urme adanci in dreptul situatiei Stelei, ros-albastrii ramanand cu o singura victorie pe propria arena dupa sase partide disputate. Ghencea este singurul stadion unde fanii care protesteaza sunt lasati in afara arenei si li se anuleaza abonamentele, cu toate ca revolte asemanatoare s-au inregistrat in ultimul an si la Roma, Milan sau Liverpool.

Steaua a disputat sase meciuri acasa, bilantul bucurestenilor fiind unul dezastruos: o victorie, trei remize si doua infrangeri. La acest palmares slab a contribuit din plin conflictul dintre suporteri si conducere.

Astfel, Steaua a jucat trei partide fara spectatori (cu Urziceni, Pandurii si Rapid), iar la meciurile disputate cu suporteri acestia si-au canalizat fortele pentru a-l injura pe Gigi Becali.

Daca ne raportam la aceeasi perioada a anului trecut, Steaua vanduse 112.758 de bilete, in timp ce in actuala stagiune joaca mai mult cu portile inchise. Potrivit GSP, in cele patru partide disputate in Ghencea cu spectatori, Steaua a avut o medie de 16.400 de suporteri la fiecare meci.

Conflictul de la Steaua nu este insa singular pe Batranul Continent, numai in ultimele cateva luni existand situatii similare la cluburi mari ale Europei.

AC Milan: Kaka a fost marul discordiei

Pe 6 iulie, suporterii Milanului au manifestat impotriva conducerii la Milanello, centrul sportiv al Diavolilor. Kaka a plecat pentru o suma considerabila la Real Madrid, iar milanezii nu au adus pe nimeni de valoare in locul sau.

Echipa si-a pierdut liderul, iar suporterii - un adevarat idol. Actiunile de protest au continuat si la partidele de acasa, dar niciun suporter nu a fost interzis pe San Siro.

AC Milan se afla pe locul opt in Europa la numarul de spectatori, cu o medie de 59.757 pe meci.

AS Roma: Fanii au incendiat magazine din oras

In data de 5 septembrie, sustinatorii Romei au organizat o actiune impotriva conducerii (a Roselei Sensi), acestia provocand mai multe daune in capitala Italiei (au dat foc, au spart masini si magazine).

Cu toate acestea, fanii au venit la fel pe Olimpico, desi printre cei din tribune se aflau si microbisti care au provocat incidente (au folosit bombe artizanale, fumigene si au amenintat cu moartea conducerea romana).

FC Liverpool: Afara cu patronii americani

Pe 26 octombrie, suporterii lui Liverpool au organizat un mars de protest impotriva conducerii americane a clubului de pe Anfiel Road. Pana in acest moment, patronii George Gillet si Tom Hicks nu le-au raspuns in niciun fel protestatarilor.

Actiuni asemanatoare s-au inregistrat la Bologna (impotriva patroanei Francesca Menarini) si la Madrid, acolo unde sustinatorii lui Atletico au ajuns in pragul disperarii dupa ce echipa traverseaza o perioada de-a dreptul dezastruoasa in Primera Division si Champions League.

Politica lui Gigi Becali: afara cu contestatarii, indiferent de pret

In opozitie cu situatia din marile campionate europene, Steaua a interzis suporterilor (aproximativ 2.000 de abonati ai Peluzelor Nord si Sud) sa intre la partida cu Fenerbahce din Europa League, cu toate ca o arena plina inseamna bani in conturi pe vreme de criza si sustinere pentru echipa.

Vezi aici imagini de la protestul suporterilor lui Liverpool: