Putine lucruri pot amuza mai tare decat imaginea lui Valeriu Argaseala anuntand nervos ca in proportie de 100% suporterii lui Dinamo nu vor calca in Ghencea. Cumintele Argaseala, superfunctionarul Argaseala, candidul Argaseala a ajuns brusc sa vorbeasca in termeni specifici sefilor unora dintre galerii. Cu ura, cu nervi, cu amenintari, cu expresii plastice de peluza injectata.

Dupa ce te amuzi, s-ar putea insa sa ti se faca sila. Exista un soi de disperare patetica in Ghencea vizavi de recastigarea simpatiei suporterilor.

De ce se agita Argaseala

Patronul a reusit sa devina antipatic galeriei, presedintele este vazut ca un tip fara personalitate, echipa nu reuseste sa multumeasca pe cineva la nivel de joc sau de rezultate, iar Lacatus a devenit mai mult asociabil cu esecul mandatului de antrenor decat cu gloria carierei de jucator.

In aceste conditii, meciul cu Dinamo pare un ultimul prilej pentru a inclina din nou, macar un pic, simpatia publicului pentru ceea ce inseamna Steaua de astazi.

Chestiunea in sine este insa atat de dificila incat o simpla victorie cu Dinamo nu pare suficienta. Patronul si degetul sau mic drept incearca sa linguseasca fanii si galeria prin decizia tampita de-a interzice accesul suporterilor rivalei la derby.

Ce nu inteleg sefii Stelei

Ei, asta arata ca respectivii nu inteleg doua lucruri extrem de importante.

In primul rand, decizia de-a se juca meciuri fara suporterii uneia dintre echipe nu trebuie luata de clubul care organizeaza jocul respectiv. Oricat de mult s-ar fi civilizat fotbalul nostru in ultimii ani, conducatorii din Liga 1 n-au maturitatea de-a judeca fara emotie astfel de situatii.

Nu te poti astepta vreodata ca presedintele executiv al lui Dinamo, Cristi Borcea, sa priveasca obiectiv spre galeriea Stelei si nu te poti astepta vreodata ca un aspirator de castig electoral precum Becali sa se gandeasca la ceeea ce este bine pentru fenomen inainte de-a se gandi la ceea ce este bine pentru el.

In Italia, meciurile care se joaca fara galeriile echipelor oaspete au fost decise de forul care tuteleaza campionatul, nu de Moggi, nu de Sensi nu de Berlusconi. Si peste tot in lume, astfel de decizii pot fi luate cu legitimitate inclusiv morala doar de organismele delegate sa faca astfel de lucruri.

In al doilea rand, cei doi nu-si cunosc si nu-si inteleg proprii suporteri.

Rivalitatea cu Dinamo se naste din fotbal, nu din violenta. Idiotul care a aruncat cu piatra in autocarul Stelei nu reprezinta intreaga galerie a lui Dinamo, cum prostii care-l injura un meci intreg pe Golanski crezand ca-i Lovin nu reprezinta toti fanii Stelei.

A juca fotbal fara opozitia suporterilor adversarei inseamna a juca de fapt un fotbal schilod, incomplet, un semifotbal.

Arenele sunt facute sa gazduiasca spectatori, fortele de ordine au rolul de-a asigura securitatea tuturor, iar patronii si presedintii de club trebuie sa-si multumeasca fanii prin felul in care manageriaza cluburile, nu prin masuri penibile de mangaiere a orgoliului unor indivizi cu sfert de creier.