Suspecta harmalaia care insoteste reluarea campionatului. Si neasteptat de agresiva, cita vreme nu am regasit acest fotbal romanesc nici pe Anfield Road in Champions league, nici pe vreunul din stadioanele Cupei UEFA, aseara. Este primul sezon de primavara fara echipe in Europa, acesta contextul corect in care fotbalul nostru, iremediabil costeliv si inconstient exuberant, se pregateste sa desemneze noua campioana.

Cea mai nelinistita echipa in vacanta, Steaua s-a autointitulat principala favorita, bazindu-se pe valoarea a trei jucatori sud-americani care nu au confirmat inca pe nicaieri. Steaua nu este nici macar pe locul doi, insa intuitia patronului ar putea fi corecta: ocupanta locului secund, Rapidul pare sa fi intrat intr-o combinatie fatala intre dansul pe sirma al patronului (care vinde locomotiva in mers) si pescuitul in ape tulburi al antrenorului – Mircea Rednic alearga disperat dupa atacanti, dupa ce l-a vindut pe Mazilu si l-a concediat pe Buga.

Gafele Rapidului sunt caracteristice echipelor bucurestene, mai obisnuite cu cluburile de fitze decit cu terenul de antrenament – exemplul elocvent este al campioanei Dinamo. Haita este pe 6, iar acolo unde toata lumea vede un cosmar, inclusiv financiar, conducerea viseaza frumos, tintind obiective pretentioase.

Din fericire pentru sanatatea Ligii, prostiile delicioase se opresc totusi la marginea Bucurestiului: provincia vrea sa isi vada de treaba, cu o seriozitate care CFR-ului i-a adus primul loc, iar Vasluiului si Unirii Urziceni pozitii favorizante pentru Cupa UEFA. Dintre toate, CFR va avea viata cea mai grea, fiindca va trebui sa suporte toate tertipurile contracandidatelor, metode pe care le credeam de mult disparute precum subminarea directa a lotului sau motivarea indirecta.

In acest balamuc de retur, avantajul Clujului poate veni exact din acuzatia pe care i-o aduce toata lumea: legiunea de jucatori straini. Nestiind limba, si Fabbiani, si Culio vor fi scutiti de nelinisti metafizice la auzul termenilor: papagali, tarani, prost imbracati si, mai nou, comunisti. Folosit intr-un sport eminamente capitalist, termenul comunism demonstreaza agonia intelectuala a autorului, locatar illegal in loja stadionului Ghencea.