Vicepresedintele partidului populist Alternativa pentru Germania (AfD), Alexander Gauland, afirma, in revista Spiegel, ca echipa nationala nu mai este "de mult timp germana", dupa ce intr-o prima etapa l-a atacat pe fundasul de culoare al Mannschaft Jerome Boateng, scrie AFP.

In opinia acestuia, fotbalul profesionist nu mai este "de mult o chestiune de identitate nationala" ci mai degraba "o chestiune de bani".

"Echipa nationala germana sau engleza nu mai este de mult timp germana sau engleza, in sensul clasic al termenului", a afirmat Gauland care, saptamana trecuta a socat cand a declarat ca oamenii il apreciaza pe Boateng "in calitate de fotbalist" dar nu si-ar dori sa-l aiba vecin.

Potrivit reprezentantului AfD, oamenii din Germania nu apreciaza sa traiasca intr-o societate multiculturala.

Oamenii nu sunt "atat de multikulti" (multiculturali). Exista inca o legatura foarte puternic cu pamantul, cu oamenii, cu istoria si traditia. Sigur, vibreaza odata cu fotbalul dar aceasta lume multiculturala este straina pentru marea parte".

Evocand calatoria unui jucator al echipei nationale, Mesut Ozil, la Mecca, Gauland afirma ca poate accepta acest lucru deoarece este vorba de un fotbalist.

"Dar, a continuat el, in cazul functionarilor, al profesorilor, al oamenilor politici sai al persoanelor cu putere de decizie, as pune intrebarea: cineva care merge la Mecca isi are cu adevarat locul in democratia germana? Loialitatea sa merge la Legea fundamentala (constitutia germana) sau la un islam care este un islam politic?", s-a intrebat el.

Partidul AfD cunoaste un avans spectaculos de cateva luni in sondaje, profitand de temerile opiniei publice germane legate de sosirea a unui milion de migranti in 2015.