In pofida faptului ca Sahtior Donetsk a ratat recent calificarea in primavara europeana, Mircea Lucescu ramane unul dintre cei mai apreciati tehnicieni ai continentului, romanul fiind decorat de Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, cu "Ordinul de Merit".

In cadrul unei festivitati ocazionate de schimbarea emblemei clubului din Donetsk, Lucescu a fost recompensat pentru performantele reusite de-a lungul timpului pe banca lui Sahtior. In cei trei ani si jumatate petrecuti, pana acum, la Donetsk, antrenorul roman se poate mandri cu doua titluri nationale, cu o Cupa si o Supercupa a Ucrainei, precum si cu trei calificari consecutive in primavara europeana a cupei UEFA, 2005, 2006, 2007. De asemenea, Mircea Lucescu si-a dus echipa de doua ori in grupele UEFA Champions League, Sahtior nereusind insa sa treaca de aceasta faza a competitiei.

Aplaudat la scena deschisa, in momentul in care a primit decoratia de la administratorul regiunii Donetsk, Mircea Lucescu i-a multumit presedintelui ucrainean, prezentand apoi scuze pentru insuccesul cu Benfica, ce a barat drumul lui Sahtior spre primavara europeana.

Noua emblema a formatiei, la care joaca si romanul Razvan Rat, este inspirata din elementele definitorii pentru regiune, minele de carbuni, si mai cuprinde o minge de fotbal impartita in doua de un teren, precum si doua ciocane incrucisate.