Pe 19 iunie au pornit din Constanta, iar dupa circa doua saptamani ar urma sa ajunga in celalalt capat al Romaniei, la Vama Bors. Trei alergatori amatori si-au propus sa realizeze in premiera traversarea in alergare a Romaniei, de la est la vest. Vor fi 822 de kilometri de alergat, prin soarele arzator, prin ploaie, infruntind durere sau blocaje psihice. Va fi insa si sentimentul ca au reusit sa isi depaseasca limitele. Proiectul e denumit oficial TransRomania Run, insa i se potriveste parca mai bine numele de Diagonala Nebunilor.

Traversarea Romaniei in alergareFoto: Oana Badea

Initiativa i-a apartinut lui Serban Chiurlea, un inginer electronist in varsta de 42 de ani si unul dintre cei mai buni ultra-maratonisti din Romania.

La linia de start

La linia de start

Foto: Hotnews

Dupa ce a alergat citeva din cele mai importante curse din lume, dupa ce a stabilit un nou record romanesc de alergare intr-o cursa de 24 de ore, Chiurlea a decis ca merita incercat si altceva: traversarea Romaniei, in alergare.

Lui i s-au alaturat alti doi alergatori: bucuresteanul Gabriel Solomon, 27 de ani, web-developer si Corin Zinz, un mediesan de 40 de ani, lucrator in constructii. Amandoi cu suficient de multe curse montane si competitii de anduranta la activ. Ei vor fi insotiti pe jumatate de traseu de Daniel Musat, 41 ani.

Caldura infernala a primei zile

Duminica de dimineata, la ora 8, au luat startul din Constanta, din fata Cazinoului. S-a pornit cu mult entuziasm in aceasta competitie sui generis. Celor 3+1 alergatori li s-au adagat alti sapte prieteni care au tinut mortis sa fie alaturi de ei in aceasta prima zi. Plus sase insotitori, extrem de importanti in economia cursei.

Desi a fost cald, extrem de cald s-a alergat intr-un ritm sustinut, cu pauze de hidratare la fiecare 5-6 kilometri. "A fost O zi frumoasa dar foarte calduroasa. A fost greu, de aceea a trebuit sa consumam cantitati uriase de lichide", spune Serban Chiurlea. Cel mai mare pericol l-au reprezentat masinile de pe sosea, in special TIR-urile, care par sa te absoarba in golul de aer creat.

O relatare personala a acestei prime zile, scrisa de reporterul Hotnews.ro Marian Chiriac, puteti citi aici.

Tot Serban spune: "Am avut si cateva momente de cadere, in care am mers putin - undeva pe la km 50, dar am tras de mine si nu m-am oprit".

Prima etapa, de circa 56.5 km, intre Constanta si Crucea avea sa fie parcursa in circa 7-7.5 ore (pauzele incluse).

Ploaie izbavitoare. Ziua a doua

Prin ploaie

Prin ploaie

Foto: Oana Badea

Dupa caldura si neplacerile cauzate de trafic in prima zi, alergatorii decid sa ia startul mai devreme, la ora 6 de dimineata. Cerul e innorat, dar temperatura placuta. Dupa nici o jumatate de ora incepe sa ploua, iar in scurt timp sunt uzi leoarca. "Totusi, comparativ cu caldura de ieri, ploaia de astazi a fost de o mie de ori mai buna", spune Gabriel Solomon.

Principala problema ramine traficul intens. "Dupa o vreme am invatat si cum sa abordam aceasta problema. Cum vedeam un camion cum ma aplecam putin in fata, imi lasam capul in jos si tineam cu mina de sapca sa nu mi-o zboare. Doar o data am fost pacalit de camioane si curentul de aer mi-a smuls sapca de pe cap. Noroc ca de maine parasim drumul european, altfel as fi dezvoltat sindromul Charlie Chaplin din Modern Times in privinta camioanelor", mai spune Gabriel.

Au aparut totodata primele dureri. Dureri musculare, la nivelul articulatiilor si al spatelui. Niciunul dintre ei nu pare insa capabil sa abandoneze.

A doua etapa, de circa 60 de kilometri, a fost parcursa in circa 7 de ore. Concluzia zilei: e mai bine cind nu e cald.

Hotnews.ro va transmite constant informatii din aceasta cursa-premiera in Romania.

Informatii suplimentare puteti afla de pe http://chiurleasblogspot.com si www.gabrielsolomon.ro