Aflat la prima sa participare la Campionatele Europene de Patinaj Artistic, francezul Florent Amodio a incantat publicul de la Berna (Elvetia) la programul liber de sambata si a plecat acasa cu medalia de aur. Singurul patinator din Top 5 care nu a executat o cvadrupla, Amodio a stiut sa atraga publicul de partea sa tinandu-l "in priza" pe toata durata prestatiei sale de pe gheata. Podiumul la masculin a fost completat de "veteranii" Brian Joubert si Tomas Verner.

Florent Amodio, campion europeanFoto: Reuters

Francezul de origine braziliana a atras atentia publicului imediat ce a intrat pe gheata si i-a captivat pe cei din tribunele arenei din Berna evoluand pe acordurile melodiilor lui Michael Jackson, Black Eyed Peas, Lisa Gerrard si One Republic. Amodio a executat de doua ori un triplu Axel, de trei ori un triplu Salchow, plus alte trei triple, in aplauzele frenetice ale publicului, acumuland 226.86 de puncte.

"A fost dificil sa patinez pentru o medalie. Am facut doua-trei greseli minore, dar per total sunt multumit de programul meu. Publicul a fost minunat, aproape ca nu-mi mai puteam auzi muzica. A fost un moment special. A fost o experienta noua pentru mine si sunt fericit de modul in care au decurs lucrurile", a declarat Amodio la finalul concursului.

Al saptelea dupa programul scurt, Brian Joubert a introdus o cvadrupla in programul liber, ceea ce l-a plasat pe primul loc in programul liber. Triplu campion european, Joubert s-a clasat pe locul al doilea la general, acumuland 223.01 puncte. Medaliat cu argint in 2007 si aur in 2008 la Europene, cehul Tomas Verner a plecat acasa cu medalia de bronz, dupa ce a executat si el un cvadruplu tulup (222.60). Patinatorii clasati pe locurile patru si cinci, Kevin van der Perren si rusul Artur Gachinski, au efectuat si ei cate o cvadrupla, Amodio fiind astfel singurul din primii cinci clasati care nu a introdus un astfel de element in programul sau.

Romanul Zoltan Kelemen a fost notat cu 110.12 puncte pentru programul liber, clasandu-se astfel la general pe locul 21, cu un total de 160.50 puncte.