A castigat singura medalie a Romaniei de la JO de Iarna (bronz la bob, Grenoble 1968), iar pentru aceasta performanta a primit din partea lui Ceausescu o diploma drept "recunostinta eterna".

Ion Panturu a fost in acelasi timp campion, sofer si doctor pentru sportul romanesc, iar marele sau regret este ca bobul, schiul si celelalte discipline de iarna nu au fost iubite niciodata de politicieni. "Am fost la un pas sa fiu dat afara din partid pentru locul 5 la JO, iar astazi visam la locul 20 la Vancouver".

Olimpiada de Iarna de Vancouver a intrat pe ultima suta de metri. Delegatia Romaniei face parte din natiunile exotice ale competitiei, venita doar "sa participe". In urma cu mai bine de trei decenii, insa, Romania era pe harta medaliatilor olimpici si a favoritilor, iar acest lucru a fost posibil gratie echipajului de bob Panturu-Neagoe.

Fotbalul, marea dragoste uitata

Crescut intr-o familie in care sportul era o adevarata religie, Ion Panturu s-a apucat, ca majoritatea copiilor din Romania, de fotbal, fiind la inceput portarul echipei din cartier. A ajuns sa fie curtat de Poli Iasi (fosta Stiinta - era in prima liga), dar destinul a vrut sa fie singurul (pana acum) medaliat al Romaniei la JO de Iarna.

Mi-a placut la nebunie viteza, iar bobul mi-a oferit din plin adrenalina de care aveam atata nevoie

Portar de fotbal, prima "meserie" din sport

"Am facut scoala profesionala si junioratul la Brasov, perioada in care am evoluat, printre altele, la Tractorul si la Metrom. Dupa doar cateva luni am fost luat in armata. Nu am putut sa stau departe de fotbal, jucand mai apoi pentru Armata Brasov, in divizia C. Am fost dorit in prima divizie a tarii, de catre Poli Iasi (Stiinta Iasi se numea atunci), dar tata m-a adus pana la urma la echipa locala, Carpati Sinaia (divizia C). Am promovat in B, dar conducerea a fost prinsa cu unele aranjamente si pana la urma am fost retrogradati in C".

"In divizia B, avem patru ore de productie, munca, pe zi, iar dupa mergeam la antrenamente la stadion. Bine, trebuie sa recunosc ca nu munceam noi, era doar ca sa zicem ca trebuia sa fii acolo. Era bine ca nu prea te lasa sa pierzi noptile, pentru ca a doua zi erai obligat sa fii prezent la munca. Poate asta era si scopul muncii prestate de sportivi in vremea comunistilor. Voiau sa te tina cat mai din scurt, sa te vada aproape tot timpul.

Imi aduc aminte ca aveam o indemnizatie de efort care era atat de mare incat daca i-as da-o astazi unui fotbalist ar spune ca glumesti :)

Cum a inceput aventura numit bob

Drumul spre singura medalie din istoria Romaniei la Olimpiada de Iarna a inceput cu o plimbare la Poiana Brasov. Bun prieten cu sportivii care alcatuiau echipa de bob a tarii, Ion Panturu a acceptat sa-i insoteasca pe acestia la Campionatele Nationale. La scurt timp, unii dintre ei aveau sa-si piarda locul de titulari in favoarea celui care se afla in pauza competitionala cu fotbalul.

"In iarna lui '58, fiind prieten bun cu baietii de la bob de la Sinaia, m-am dus cu ei la Campionatele Nationale de seniori. Am stat acolo o saptamana, profitand de faptul ca la fotbal era o pauza mai indelungata. La finalul intrecerilor s-a organizat o Cupa a Tineretului. Am cerut permisiunea de a ma da si eu macar o data, imi placea cand ii vedeam si am vrut sa incerc si eu. Am castigat concursul si am plecat din Poiana Brasov foarte multumit de performanta mea. Stagiunea de iarna s-a incheiat la o saptamana distanta cu Cupa Romaniei la seniori, acolo unde am terminat pe trei, ceea ce a fost o mare surpriza pentru toti".

Calitatile lui Panturu i-au uimit pe antrenorii lotului, iar acesta a intrat serios in vederile lor. "Am prins in extremis lotul national, iar la primul Campionat European am terminat pe locul 6. La Olimpiada din 1964 lucrurile au stat destul de rau pentru noi, incheind concursul doar pe locul 11. In schimb, am castigat Cupa Mondiala a Tineretului pentru cel mai rapid debutant din bob".

Intr-o perioada in care tarile din Vest erau la putere in sporturile de iarna, Romania avea unul dintre putinele echipaje din blocul comunist care lua parte la marile intreceri rezervate bobului. Cum evolutiile romanilor erau din ce in ce mai bune, tricolorii au inceput sa fie priviti cu alti ochi, iar presa europeana incepuse deja sa aiba materiale ample despre Panturu si compania.

Bob in miniatura
Bob in miniatura
Foto: HotNews.ro

"Pana la Grenoble, am obtinut locul doi la Campiona European care a avut loc la St. Moritz la bobul de patru persoane, iar in 1967 la Innsbruck am devenit campion european cu bobul de patru persoane, iar cu cel de doi am fost vicecampioni europeni. In lumea bobului deja se vorbea despre Romania, singura tara comunista care participa la aceste intreceri de bob. N

Nu eram vazuti cu ochi buni in Occident tocmai din cauza regimului de la noi din tara. Presa europeana incepuse deja sa scrie pe larg despre echipa de bob a romanilor

Deplasari cu trenul

Acum, sportivii romani pleaca la JO de iarna cu o aeronava special inchiriata pentru ei, conditiile fiind mult superioare fata de vremea lui Panturu. Atunci, olimpicii se deplasau peste tot cu trenul, acesta fiind de multe ori fara vagon de dormit. Pentru a economisi bani. "Am mers cu avionul doar la Olimpiada pe alte continente, pentru ca altfel nu puteam ajunge".

"Imi aduc aminte ca plecam cu hrana rece la noi pentru a ne ramane diurna o zi intreaga pentru sportivi. Am facut pe soferul de multe ori, pentru ca astfel sa economisesc un om pentru care as fi platit cazare si mancare. Conduceam eu pentru ca acesti bani sa se imparta lotului", isi aminteste Panturu.

Lipsa banilor era resimtita din plin in acele vremuri, iar uneori (atunci cand nu puteau cumpara un bob din Italia), romanii participau la competitii cu boburi facute in Romania, in a caror constructie se implicau activ.

"

Am iesit campionul Europei prinzand viteza de 163 de km pe ora

, la Innsbruck se intampla. E fascinant sa vezi ce viteza poti sa prinzi, cu toate acestea nu s-au schimbat prea multe fata de ziua de azi, in general sunt aceleasi viteze. Imi aduc aminte ca la un CE am castigat participand cu un bob facut in Romania, de o echipa de tineri ingineri, sub supravegherea noastra (executat de Trustul de Utilaj Greu). In general, am participat cu boburi in Italia, iar acest lucru nu prea s-a schimbat nici astazi. Un bob in zilele noastre costa 80.000 de euro (cel de patru persoane), iar cel de doua persoane aproximativ 60.000 de euro".

Bronzul "de argint", singura medalie a romanilor la JO de iarna

Singura medalie a Romaniei la JO de Iarna
Singura medalie a Romaniei la JO de Iarna
Foto: HotNews.ro

Ion Panturu isi aduce aminte ziua in care a castigat singura medalie a Romaniei la JO de Iarna (bob, doua persoane, impreuna cu Nicolae Neagoe), dar nu se gandea nici in ruptul capului ca va fi si singura. "Eram concentrat la maxim, nu vedeam decat partida, o visam practic".

"Locul trei de la Grenoble a fost de fapt locul doi. Sa va explic de ce. Locul unu a fost la egalitate cu locul doi, dar regulamentul a spus ca suntem pe locul trei, cucerind astfel medalia de bronz. La acea vreme, nu m-am gandit nici o clipa ca va ramane singura medalie din istoria participarii Romaniei la JO de iarna. O intamplare deosebita a avut loc la bobul de patru, tot la Grenoble, acolo unde am fost pe trei pana la ultimul echipaj, cel al Elvetiei. Toata lumea ma felicita, dar eu parca simteam ca voi fi depasit.

Jean Vicki (elvetian) m-a batut cu cateva sutimi de secunda. Astfel, Romania a ratat a doua medalie de la JO, una pe care o mai asteptam si in ziua de azi

A fost la un pas sa fie data afara din partid pentru un loc 5 la JO

Obiectivul romanilor la Vancouver este clasarea in primii 20 in probele la care participa, lucru care pe vremea comunistilor ar fi fost de neconceput. Ion Panturu povesteste cum locul 5 la Olimpiada de la Saporro a produs un adevarat scandal, iar el a fost la un pas sa fie dat afara din Partidul Comunist Roman pentru rusinea pricinuita tarii.

"

Am luat locul cinci la JO din Japonia (Saporro), iar la scurt timp au venit diversi oameni de la centru sa ma de afara din partid.

A fost o sedinta fulger pe aeroportul de la Moscova, acolo unde facusem o escala, in care eram intrebati de ce a mers bobul asa de prost. Ca o comparatie, Morariu (nr. presedintele COR) spune ca avem ca obiectiv la Vancouver TOP 20, adica clasarea in primii 20. Este rusinos asa ceva, iar pe vremea mea erai lasat la vatra daca iti propuneai locul 20 inainte de o competitiei. Morariu nu cunoaste sporturile de iarna, el vine de undeva de la Paris, a avut legaturi cu rugbiul. Bobul romanesc este un birou de turism. La Torino au plecat 50 si ceva de sportivi, iar pana la 90 au fost numai invitati. Imi aduc aminte ca un antrenor de schi nu a avut loc in avion din cauza persoanelor care doreau sa se plimbe. Sunt indignat, nu asa ar trebui tratati cei care au fost implicati in sport".

Panturu a bifat a patra Olimpiada din "greseala"

Ion Panturu isi aduce aminte cu mult umor despre ultima sa participare la JO (din 1976), aceasta fiind facilitata de accidentarea unuia dintre elevii sai. Neavand inlocuitor, a fost nevoit sa participe, cu toate ca nu mai facuse un antrenament de patru ani. "Primele alegari dupa patru ani de zile le-am facut exact inainte de proba, imi aduc aminte ca am facut o febra teribila".

Medalia de bronz cucerita la Grenoble a facut ca Panturu si compania sa fie primiti ca niste adevarati eroi la aeroport. Conducatorii comunisti s-au intrecut in laude si in diplome. Si cam atit.

Ion Panturu, pe vremea cand concura
Ion Panturu, pe vremea cand
concura
Foto: HotNews.ro

"Am fost primiti cu mare fast in tara, cu toate ca nu ne asteptam. Am fost asteptati de multa lume la aeroport, oameni simpli veniti ca sa ne vada. Daca atunci a fost o astfel de bucurie, ma gandesc cum ar fi primiti astazi sportivii daca ar castiga o medalie la JO de iarna. Am primit titlul de Maestru Emerit in acelasi timp cu Ilie Nastase, iar din punct de vedere financiar ne-au dat cat sa nu zicem ca nu am primit nimic. Asa erau vremurile atunci, daca as fi castigat astazi cred ca m-as fi umplut de bani. Medalia de la Olimpiada a implicat 50% reducere de impozit pe salariu si am avut dreptul la o camera in plus fara sa platesc spatiul excedentar (pe acea vreme stateam intr-o casa a statului)".

Am primit titlul de Maestru Emerit in acelasi timp cu Ilie Nastase, iar din punct de vedere financiar ne-au dat cat sa nu zicem ca nu am primit nimic

Infrastructura zero

Romania nu mai conteaza deloc in sporturile de iarna, dar Ion Panturu este optimist in legatura cu viitorul. Campionul olimpic crede in calitatile native ale romanilor, dar este sceptic atunci cand vine vorba despre seriozitatea compatriotilor sai.

"Pasiunea face diferenta in orice domeniu, important este sa vrei. Pregatirea face toti banii, ai nevoie in primul rand de multa seriozitate. Materialul uman exista, omul este, am avut mereu calitati prin care sa putem castiga, dar nu cred ca punem accent prea mare pe pregatire. In plus, nu mai avem nici baza materiala. Singura pista de bob serioasa, cea de la Sinaia, este in paragina. Bobul se face la majorat, la 18-19-20 de ani. Omului trebuie sa-i faci un rost, un loc de munca. Eu am inceput tarziu, la 24 de ani, dar am recuperat mult cu ajutorul unei munci titanice".

Pasiunea face diferenta in orice domeniu, important este sa vrei

"Sporturile de iarna sunt abandonate la nivel central, nu putem sa ne laudam decat cu o echipa de hochei la Miercurea Ciuc. Dar in rest, nu avem partii sa sarituri, de bob, de schi, nu mai avem nimic. Nu cred ca important este sa participi, important este sa nu participi degeaba, asa cum se intampla astazi".

A fost portdrapelul Romaniei la patru Olimpiade de Iarna

Nu ii place sa vorbeasca despre ceea ce a simtit cand a fost pe podium din simplul motiv ca nu are suficiente cuvinte pentru a exprima acest lucru. "Trebuie sa simti, nu poate fi povestit, ar fi ceva mult inferior sentimentului in sine".

"Am fost portdrapelul tarii la toate Olimpiadele la care am participat. E o mandrie fara limite, nu pot explica in cuvinte, trebuie sa fii acolo. Timp de 12 ani am purtat drapelul tarii. Imi aduc aminte ca rezultatul nostru de la Grenoble a fost mediatizat in toata lumea, au fost stiri despre bobul romanesc pana si in ziarele din China si Japonia. Din pacate, sportivii nostri de astazi se intorc de la Olimpiada cu un tren de seara, astfel incat sa nu fie vazuti".

Din pacate, sportivii nostri de astazi se intorc de la Olimpiada cu un tren de seara, astfel incat sa nu fie vazuti

In momentul de fata, Ion Panturu este arbitrul international, fostul sportiv activand de asemenea si in tara - este arbitru de categoria I.

Ion Panturu despre situatia actuala a sportului romanesc:

"In ziua de azi, si cel care are valoarea si cel care nu are valoare se numeste tot sportiv profesionist. Ne place sa aducem "valori" de pe internet".

Sala de trofee a lui Ion Panturu
Sala de trofee a lui Ion Panturu
Foto: HotNews.ro
Ion Panturu

Data nasterii: 11.09.1934

Locul Nasterii: Comarnic, Judetul Prahova

- Maestru emerit al sportului

- A primit medalia nationala "Pentru Merit"clasa a-II-a in anul 2000

- Este cetatean de onoare al oraselor Sinaia, Busteni si Comarnic

Palmares:

A castigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Grnoble 1968 (bob doua persoane), a terminat pe locul 4 la Grenoble (bob patru persoane), locul 5 la Olimpiada de la Saporro 1972 (Japonia) (bob doua persoane), locul 10 la Olimpiada de la Saporro 1972 (bob patru persoane).

A cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial de la Lake Placid din 1969 (bob doua persoane), locul 5 la CM de la Cortina d'Ampezzo 1966 (bob doua persoane), locul 5 la CM de la Alpe d'Huez 1967 (bob doua persoane), locul 5 la CM de la Lake Placid 1969 (bob patru persoane).

A castigat aurul la Campionatul European de la Ignis 1967 (bob patru persoane), aur tot la CE de la Ignis 1971 (bob patru persoane), argint la CE de la Cervina 1969 (bob doua persoane si bob patru persoane), bronz la CE de la Cortina d'Ampezzo in 1970 (bob patru persoane), bronz la Lake Placid in 1973 (bob doua persoane).