Usain Bolt si Sanya Richards au fost desemnati, duminica, Atletii anului 2009, fiind votati de aproape 1800 atleti, oficiali si jurnalisti. Performantele celor doi sporivi i-au pus in pole position pentru obtinerea acestui trofeu: Bolt si-a doborat propriile recorduri la 100m ((9.58s)) si 200m (19.19s), iar Richards a devenit campioana mondiala in proba de 400m.

Aceasta este a doua oara cand cei doi atleti primesc aceasta distibctie. Bolt a fost desemnat Atltetul anului 2008 gratie evolutiei de la JO de la Beijing, iar Sanya Richards a primit trofeul de cea mai buna atleta in 2006.

"A fost un sezon minunat, dar in acelasi timp epuizant. E o mare onoare pentru mine sa fiu numit atletul anului si acest trofeu vine ca o recunostinta a muncii noastre", a declarat Bolt potrivit AFP.

In ciuda bolii sale (a fost diagnosticata cu sindromul Behcet in 2007, o boala cronica rara ce ii provoaca dureri imense din cauza ulceratiilor bucale si problemelor de piele), americanca de origine jamaicana Sanya Richards a devenit campioana mondiala in proba de 400m, castigand, alaturi de alti doi atleti, jackpotul de 1 milion de dolari gratie victoriilor din toate cele sase intalniri ale Golden League. "Am fost intrebata daca am aceleasi sentimente ca in momentul in care am devenit campioana mondiala. Cu siguranta da. Luand in considerare si celelalte sportive nominalizate, cred ca a fost o decizie foarte grea". Richards a primit acest trofeu in dauna altor sprtive ca Yelena Isinbayeva, Blanka Vlasic, Valerie Vili sau Anita Wlodarczyk.