Ciclistii dopati vor fi exclusi din competitie pentru o perioada de patru ani, incepand cu 2009. Uniunea Internationala de Ciclism (UCI) a decis ca sanctiunea actuala, de doi ani, nu e suficienta pentru sportivii care triseaza cu buna stiinta.

Presedintele UCI, Pat McQuaid, e de parere ca ciclistii dopati ar trebui sa fie exclusi pe viata din competitii. "Am mai spus si inainte ca as vrea sa-i vad eliminati din sport pentru totdeauna. Asta este ceea ce cred eu personal. Totusi, suntem obligati sa respectam codul mondial anti-doping, si acest lucru il vom si face. Incepand cu 1 Ianuarie, codul va fi mult mai flexibil, si putem mari pedeapsa pana la patru ani in cazurile in care au trisat cu buna stiinta"

Referindu-se la situatia ciclistilor depistati pozitiv cu EPO, Bernhard Kohl si Stefan Schumacher, McQuaid a declarat: "In aceste cazuri, luand in considerare faptul ca baietii acestia au primit produsul si apoi l-au folosit la Turul Frantei, vor fi incadrati la categoria: trisare cu buna stiinta".