Presedintele Federatiei Romane de Lupte, Razvan Pircalabu, a declarat, sambata, ca sportivul naturalizat Albert Saritov nu are legatura cu terorismul si ca speculatiile aparute in presa ar fi "doar o razbunare a ziaristilor rusi pentru faptul ca au pierdut o medalie olimpica|. Pircalabu afirma ca Saritov a fost verificat de SRI, care a confirmat ca sportivul naturalizat nu are "nicio legatura cu terorismul", transmite News.ro.

Albert Saritov (deasupra) la JOFoto: Google/ JO

"In urma cu putin timp au aparut in presa din Romania speculatii, precum ca Albert Saritov ar fi membru ISIS. Va asigur pe toti iubitorii luptelor si ai sportului din tara noastra ca sunt doar niste stiri false. Ba, mai mult de atat, Serviciul Roman de Informatii confirma in cursul zilei de ieri, dupa ce acest subiect a facut turul jurnalelor de stiri, ca Albert Saritov, in urma tuturor verificarilor, nu are nicio legatura cu terorismul, fiind doar o razbunare a ziaristilor rusi, pentru faptul ca au pierdut o medalie olimpica. Si cum e posibil ca o astfel de stire sa fie preluata pur si simplu fara a fi verificata? Acelasi lucru intreb si eu, cum e posibil si de ce, oare aceasta medalie nu este a Romaniei? Cand Albert a fluturat drapelul (n.r. dupa castigarea bronzului la JO 2016) s-au bucurat milioane de compatrioti", a scris Razvan Pircalabu intr-un mesaj postat, sambata, pe Facebook.

Postul Russia 24 a difuzat un reportaj despre sportivi ai Academiei de lupte "Dmitri Mindiasvili" din Krasnoiarsk, implicati in "acte de banditism si terorism", printre acestia fiind mentionati si fratii Saritov, Ramazan si Albert.

Postul din Rusia sustinea ca academia respectiva produce luptatori de front si ca multi luptatori musulmani au ajuns sa faca parte din grupari paramilitare si chiar din temuta organizatie terorista ISIS.

Ramazan Saritov, fratele lui Albert, practicant de lupte libere, a fost militant cecen, iar in 2012 a fost omorat de politie intr-o misiune speciala in orasul Hasaviurt din regiunea Daghestan. Despre Albert Saritov s-a spus ca in urma cu mai multi ani ar fi facut parte dintr-un grup infractional, mentiona Russia 24, citat de TVR.

Presedintele COSR, Mihai Covaliu, a reactionat, vineri, in urma speculatiilor aparute in presa.

"Plec de la ceea ce stiu si spun: ca un sportiv care castiga o medalie olimpica este un sportiv cu valori corecte. Scopul lui este acela de a se pregati pana la epuizare pentru a-si implini visul. Pentru a se califica la JO si a cuceri medalia olimpica. Sportivul care face performanta nu are timp de pierdut. El se antreneaza si dupa aceea se recupereaza pentru urmatorul antrenament. Si tot asa. Am incredere in institutiile statului, am incredere in Federatia Romana de Lupte si in presedintele ei si am incredere in acest sportiv talentat, tatal a patru copii, care va mai castiga medalii pentru Romania", a declarat Mihai Covaliu, aflat la Zagreb, unde reprezenta COSR la Adunarea Generala de alegeri a Comitetelor Olimpice Europene (EOC).

Rusul Albert Saritov a devenit cetatean roman in 2016. El a facut parte din echipa olimpica a Romaniei la JO de la Rio, competitie la care a castigat medalia de bronz la lupte libere, la categoria 97 kg.