Alpinistul Alex Gavan va pleca, miercuri, intr-o noua expeditie in Muntii Himalaya, pentru a escalada varful Lhotse (8.516 metri), fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine, se precizeaza intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Varful Lhotse (8.516 metri)Foto: Alex Gavan

Expeditia va dura aproximativ doua luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleza a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca inaltime din lume, dupa Everest, K2 si Kangchenjunga, si este situat la granita dintre Tibet si Nepal. Varful sau este legat de Everest prin saua Sudica, aflata la peste 8.000 m altitudine.

"Este cea de-a treia întâlnire a mea cu Lhotse. Este un munte de la care am învatat foarte multe, tocmai pentru ca nu am reusit sa îl urc înca. Lhotse mi-a aratat cum este sa ajungi la 8.000 m si sa decizi sa te retragi, fara ca retragerea sa însemne renuntare la vis. Este o lectie despre cât de onest poti fi cu tine însuti si cu ceilalti, ca alpinist si ca om, precum si despre determinare. De aceea ma întorc cu bucurie pe Lhotse", a declarat Alex Gavan.