Peste 8.000 de alergatori din 50 de tari participa, duminica, la a 7-a editie a Maratonului International Bucuresti-Raiffeisen Bank, scrie Agerpres. Atleta Constantina Dita, campioana olimpica la maraton in anul 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, se va retrage din activitatea competitionala cu ocazia acestui eveniment.

Maratonul International Bucuresti in 2013Foto: Agerpres

Stabilita de 12 ani in Statele Unite ale Americii, Constantina Dita este detinatoare a recordurilor nationale la probele de 20 km alergare pe sosea, semimaraton si maraton.

Valeria Racila van Groningen, presedintele Asociatia Bucharest Running Club, a anuntat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca evenimentul are doua parti. Astfel, sambata, 4 octombrie, au fost programate cursele pentru copii, iar duminica cursele pentru adulti, inclusiv maratonul. "Regretam ca nu am putut prelungi traseul si prin nordul Bucurestiului, dar sunt multe santiere pe traseu. Sper ca la viitoarele editii sa reusit sa trecem si prin aceste zone", a spus Valeria Racila van Groningen.

Alin Petrache, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), a mentionat: "Comitetul Olimpic si Sportiv Roman sprijina asemenea evenimente. Recent am sarbatorit centenarul miscarii olimpice din tara noastra, iar acum, iata, o alta sarbatoare. Este un eveniment important pentru copii, sa aiba un start bun in viata, pentru parinti, care trebuie sa stie marea importanta a sportului. Romania este foarte apreciata pentru asemenea competitii".

Carmen Tocala, secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului, a declarat, la randul sau: "Bucurestiul gazduieste un impresionant maraton. Sportul de masa se imbina cu sportul de performanta, pentru ca tot duminica are loc si Campionatul National de maraton al Romaniei".

Fosta mare gimnasta Andreea Raducan, presedintele Fundatiei Olimpice Romane, a mentionat ca doreste sa stranga o suma de bani pentru ajutorarea fostilor campioni. "Noi dorim sa strangem suma de 50.000 de euro pentru a ajuta fostii sportivi de performanta ori pe cei accidentati. Avem si o echipa de 20 de oameni din fundatie care va alerga la cursele din cadrul acestui eveniment".

Florin Florea, secretar general al Federatiei Romane de Atletism, a aratat: "Avem 52 de sportivi inscrisi care vor participa la Campionatul National de maraton. Este bine ca ei se vor intrece cu alergatorii de peste hotare, iar astfel performantele lor vor creste. Pe langa acestia mai sunt alergatorii veterani, de peste 40 de ani, care au un campionat separat".

Sambata au avut loc cursele copiilor pe categorii de varsta: 5-6 ani (0,85 km), 7-8 ani (0,85 km), 9-10 ani (1,4 km) si categoria 11-12 ani (1,4 km). Ca si la editia de anul trecut, parintii au putut alerga impingand caruciorul copiilor pe distanta de 800 m.

Duminica, in functie de antrenament, alergatorii pot opta pentru cursa de maraton (42,195 km), semimaraton (21,097 km), stafete (4x10,548 km) sau pentru cursa populara de 2,9 km unde sunt asteptati si copiii de peste 12 ani. Pentru toate evenimentele, startul se va da din Piata Constitutiei.

In organizarea editiei din acest an au fost implicati 500 de voluntari, au precizat organizatorii.