​Arabia Saudită încearcă să devină un nume important în tot mai multe sporturi, iar tenisul nu face excepție. Novak Djokovic și Rafael Nadal vor participa în octombrie 2024 la „6 Kings Slam”, potrivit anunțului făcut de organizatorii turneului demonstrativ de la Riad.

Rafael Nadal vs Novak DjokovicFoto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Transylvania Open 2024: Meci aproape perfect pentru una dintre favorite

Novak Djokovic și Rafael Nadal vor participa la 6 Kings Slam, turneu demonstrativ din Arabia Saudită

La această competiție de tenis, parte a festivalului cultural și de divertisment „Riyadh Season”, vor participa și Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Daniil Medvedev și Holger Rune.

După titlul cucerit de Sinner la Australian Open 2024, Rune este singurul participant fără un turneu de Grand Slam în palmares.

Novak Djokovic și Rafael Nadal au afirmat că așteaptă cu nerăbdare acest eveniment.

„Sunt încântat să mă întorc la Riad și să joc în fața tuturor fanilor mei saudiți” - Novak Djokovic (24 de titluri de Grand Slam).

„După ce alți câțiva jucători de tenis au făcut acest lucru, sunt foarte încântat să joc pentru prima dată la Riad” - Rafael Nadal (22 de trofee câștigate la turneele majore), ambasador al Federației de Tenis din Arabia Saudită.

Turneele demonstrative de tenis în Golf nu sunt o noutate, însă ele au loc de obicei în pauzele sezonului din circuitul ATP sau după ce acesta s-a încheiat.

ATP Tour are un calendar aglomerat în octombrie, care include și turneele Masters 1.000 de la Shanghai şi Paris. Nu au fost anunțate date specifice pentru evenimentul „6 Kings Slam”.

John McEnroe: „Nu sunt de acord cu investițiile Arabiei Saudite în tenis”

Arabia Saudită a investit masiv în sporturi precum fotbalul, Formula 1 şi golful în ultimii ani. Cu toate acestea, criticii au acuzat autorităţile saudite că folosesc sportul pentru a acoperi problemele legate de egalitate şi de drepturile omului, informează Forbes.

Dezbaterea despre Arabia Saudită, care ar putea găzdui Turneul Campioanelor (WTA Finals), s-a intensificat, fostele mari jucătoare Chris Evert şi Martina Navratilova opunându-se acestei mişcări, lucru care a atras critici puternice din partea ambasadorului saudit în SUA, săptămâna trecută.

John McEnroe (7 titluri de Grand Slam la simplu) a spus că implicarea Arabiei Saudite în tenis reprezintă „o pantă alunecoasă” pentru sportul alb.

„Personal, nu sunt deloc de acord cu acest lucru, cu golful și cu tenisul. Jucătoarele vor disputa Turneul Campioanelor acolo? Vă bateți joc de mine? Pentru că tratează femeile atât de bine? Această parte mi se pare de râs.

În același timp, ceea ce este, de asemenea, de râs, sunt oamenii care îi pot critica pe jucătorii de tenis sau de golf pentru că fac ceva ce fac practic toate afacerile și guvernul, și anume să negocieze cu Arabia Saudită” - John McEnroe.

Fostul lider ATP nu a fost șocat nici de rapoartele conform cărora saudiții doresc să cumpere importantele competiții Miami Open și Madrid Open: „De fapt, aș fi surprins dacă nu ar cumpăra aceste turnee”.

De asemenea, Arabia Saudită va găzdui ATP Next Gen, turneu rezervat celor mai buni jucători sub 21 de ani, în oraşul Jeddah, între 2023 şi 2027, a anunţat ATP în august 2023.