Criticată sever după ce la Roland Garros a refuzat să dea mâna cu belarusa Aryna Sabalenka, ucraineanca Marta Kostyuk a ajuns din nou în centrul atenției, după ce a refuzat să joace finala unui turneu demonstrativ.

Marta KostyukFoto: Andrew Soong / Xinhua News / Profimedia

Marta Kostyuk, un nou episod al conflictului politic – Boicot în fața rusoaicei Mirra Andreeva

Finala turneului demonstrativ de la Bourg-de-Peage, Franța, trebuia să se dispute între ucraineana Marta Kostyuk (28 WTA) și rusoaica Mirra Andreeva (57 WTA).

Aflând însă cu cine va împărți ultimul act, Kostyuk a refuzat să se prezinte, pe fondul tensiunilor deja existente între ea și sportivele din Rusia și Belarus.

Organizatorii au fost luați prin surprindere de decizia acesteia și în lipsă de alte soluții, finala s-a disputat între Andreeva și Yanis Ghazouani Durand, jucător aflat pe locul 845 mondial.

„Din motive dincolo de voința noastră și având în vedere contextul geopolitic din Ucraina, Marta Kostyuk nu va putea concura în finala celei de-a șasea ediții a Negometal Open.

Am făcut tot posibilul să ne activăm rețeaua de jucători profesioniști, dar timpul este din păcate prea scurt pentru a găsi o înlocuitoare Așa că am luat decizia ca Peageois Yanis Ghazouani Durand să concureze împotriva tinerei minune Mirra Andreeva” – au anunțat organizatorii.

Marta Kostyuk a avut de-a lungul timpului mai multe schimburi de replici cu sportivele ruse și belaruse, iar în luna mai la Roland Garros a refuzat să dea mâna cu adversara sa, Aryna Sabalenka.

„Eu vin la turneu și vreau să câștig fiecare meci pe care-l joc. Singurul lucru pe care îl fac e să nu dau mâna cu rusoaicele și bielorusele.

Nu am spus niciodată în vreun interviu sau în privat Arynei Sabalenka că o urăsc pe ea sau pe oricine altcineva” – a susținut Marta Kostyuk.