Rafael Nadal a lipsit un an întreg de pe terenul de tenis, dar fostul lider mondial a trecut peste accidentarea suferită la Australian Open 2023 și și-a anunțat revenirea în circuitul ATP.

Rafael NadalFoto: corleve / Alamy / Alamy / Profimedia

Rafael Nadal revine pe teren la ATP Brisbane

Spaniolul nu a mai jucat de când a fost eliminat în turul doi al primului Grand Slam al anului. Iniţial, se estima că va lipsi doar opt săptămâni, dar a ratat numeroase competiții, iar apoi a fost operat la şold în iunie.

Vineri, Rafa a precizat că va juca la Brisbane (Australia), turneu de categorie ATP 250. Competiția se va desfășura între 31 decembrie 2023 și 7 ianuarie 2024.

​„După un an petrecut în afara competițiilor, e momentul să mă întorc. Revenirea mea va avea loc la Brisbane, în prima săptămână din ianuarie. Ne vedem acolo!” - Rafael Nadal.

În videoclipul postat pe rețelele de socializare, Nadal a inclus și un moment din timpul conferinței de presă prin care și-a anunțat retragerea de la Roland Garros 2023.

„Cred că nu merit să îmi închei cariera în acest mod. Cred că am muncit din greu toată cariera mea de sportiv astfel încât sfârșitul să nu fie într-o conferință de presă. Voi munci din greu pentru a-mi încheia cariera în modul potrivit” - Rafael Nadal.

Rafa își dorește să mai participe la un Roland Garros (competiție pe care a câștigat-o de 14 ori - un record) și să reprezinte Spania la Jocurile Olimpice de la Paris. El a declarat că se așteaptă să se retragă la finalul anului 2024 (al 23-lea său sezon în circuit).

>> Rafael Nadal vorbește deschis despre rivalitatea cu Novak Djokovic și titlul neoficial de GOAT

De știut despre Rafael Nadal

  • Se află în prezent pe locul 663 în ierarhia ATP după un sezon în care a jucat în total doar patru meciuri (o victorie și trei înfrângeri).
  • A adunat în 2023 doar $310.797 din tenis.
  • A urcat pentru prima dată pe locul 1 ATP în data de 18 august 2008.
  • Are 1068 de victorii și 220 de înfrângeri în carieră.
  • A strâns doar din premiile din tenis $134.640.719, iar de-a lungul carierei are 92 de titluri ATP.
  • Se află pe locul doi în ierarhia competițiilor majore cucerite: 22 de titluri de Grand Slam, față de cele 24 ale lui Novak Djokovic.

Ierarhia titlurilor de Grand Slam câștigate

1. Novak Djokovic 24

2. Rafael Nadal 22

3. Roger Federer 20 / retras din tenis.